Stát platí 427 tisíc lidí. Každý pátý zaměstnanec dělá ve veřejném sektoru

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Novak Tomas/Euro

Ze státního rozpočtu je placeno zhruba 427 tisíc zaměstnanců, 66 tisíc z nich lze označit za státní úředníky. Na platy těchto státních úředníků rozpočet ročně vydává kolem 23 miliard korun. Český veřejný sektor zaměstnává celkově zruba 935 tisíc lidí, tedy téměř pětinu pracovníků v Česku.

Vyplývá to z nejnovější studie ekonomického institutu IDEA při CERGE-EI a neziskové organizace Zaostřeno. Reálně objem platů za posledních deset let úředníkům stoupl o deset procent. V letech 2008 až 2012 ovšem reálné platy, tedy po odečtení inflace, úředníkům klesaly, a to i ve srovnání s průměrnou mzdou v České republice.

Více než polovinu z lidí placených rozpočtem tvoří zaměstnanci příspěvkových organizací v kapitole ministerstva školství, tedy veřejných základních a středních škol, a necelá polovina pracuje v rozpočtových organizacích. Z toho velkou část tvoří policie, armáda, hasiči a další sbory, uvádí studie.

Nejvíce lidí mají vnitro, sociální věci a finance

Celkem 71 tisíc lidí tak pracuje v organizacích, které lze podle studie nazvat státní správou. „Protože je v tomto součtu zahrnuto zhruba pět tisíc příslušníků ozbrojených a ochranných složek, státních úředníků je jen zhruba 66 tisíc,“ píše se ve studii.

Nejvíce zaměstnávají ve státní správě podle studie tři ministerstva, a to financí, vnitra, práce a sociálních věcí, a jimi řízené organizace, které společně zaměstnávají přes 60 procent státních úředníků. Přímo na ministerstvech pracuje 29 procent státních úředníků, větší část pracuje v podřízených organizacích.

Výdaje stouply o deset procent

Reálný objem výdajů na platy státních úředníků za posledních deset let podle studie stoupl o zrhuba deset procent. V roce 2012 výdaje na platy ve všech rozpočtových a příspěvkových organizacích dosahovaly 123,7 miliardy korun, z toho 23,5 miliardy korun ve státní správě.

V roce 2012 byl průměrný plat ve státní správě 26.841 Kč, na ministerstvech 36 741 korun. „Tyto průměry přesahují parametry tarifů v rámci stávajícího systémů odměňování. Například tabulkový plat státního úředníka v nejvyšší platové třídě s dvanácti lety zkušeností, bez osobního příplatku a příplatku za vedení, je podle odpovídající tabulky 26 710 korun,“ upozornila studie.

Vysoký příplatek nebo odměny

Data tak podle autorů mohou naznačovat, že některé úřady kvůli získávání a udržení kvalitních lidí využívají velké míry volnosti, kterou systém odměňování poskytuje. Úřady mají možnost udělit zaměstnancům relativně vysoký osobní příplatek nebo odměny, popřípadě sjednat smluvní plat. „Stávající platové stupnice tedy nejsou dobrým indikátorem skutečných platů ve státní správě,“ dodali autoři studie.

Celkově český veřejný sektor zaměstnává podle studie a dat ČSÚ zhruba 935 tisíc lidí, tedy téměř pětinu pracovníků v Česku.