Stát si vyšlápne na drobné investory, výrazně zdaní jejich zisky

ilustrační foto

ilustrační foto

Ministerstvo financí v tichosti připravilo změnu, která silně zkomplikuje život naprosté většině drobných investorů na kapitálových trzích. Do návrhu zákona o zřízení jednoho inkasního místa, který v úterý prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, totiž úředníci ministerstva zakomponovali výrazné zpřísnění podmínek zdaňování zisku z prodeje cenných papírů. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

Ministerstvo zároveň do Poslanecké sněmovny poslalo se zásadní chybou důležitou novelu, která má zrušit 15procentní daň z dividend.

V současnosti musí platit 15procentní daň pouze investor, který prodá akcie do šesti měsíců od jejich nabytí a realizuje přitom zisk vyšší než 15 tisíc korun. Podle návrhu zákona by se ale tento takzvaný časový test měl od roku 2013 prodloužit na pět let a daň zvýšit na 19 procent, píše deník.

Představitelé kapitálových trhů považují toto opatření za naprosto nesmyslné a vadí jim, že s nimi ministerstvo změnu nekonzultovalo. „Zvýší se pouze administrativa, a to jak na straně klienta, který bude muset při vystoupení z podílového fondu podávat daňové přiznání, tak i na úrovni státu při výběru té daně,“ řekl HN předseda Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš.

Příjem státu bude podle něj zanedbatelný. „Odhadujeme to asi na čtvrt miliardy korun, stát přitom bude muset vynaložit na výběr daně nemalé prostředky,“ tvrdí Beneš. Případná změna bude mít podle něj negativní dopad především na fondy peněžního trhu, u nichž je doporučovaný investiční horizont jeden rok.

Ministerstvo financí navíc podle HN poslalo do Poslanecké sněmovny se zásadní chybou důležitou novelu, která má zrušit 15procentní daň z dividend. Návrh měl ulevit - tím, že odstraní dvojí zdanění výplaty podílu ze zisku - tisícům vlastníků firem. Místo toho novela, kterou schválila vláda a v prvním čtení i poslanci, osvobozuje od srážkové daně, tedy daně z dividend, jen zahraniční vlastníky ze zemí Evropy.

Poté, co na celou záležitost upozornili daňoví odborníci, hájí se ministerstvo financí tím, že jde o pouhý překlep. „Bohužel se to stalo. Je to překlep, který bude odstraněn,“ řekl dnešním Hospodářským novinám náměstek ministra financí Ladislav Minčič.