Stát tlačí na starosty: Přidejte, do prosince musíte vyčerpat deset miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Nejpozději do začátku prosince se musí z končícího Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) vyčerpat až deset miliard korun. Program letos končí, příjemci, což jsou hlavně obce a města, mají tak dva měsíce na to, aby zrychlili a vyfakturovali všechny práce. Šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Valdman věří, že peníze nepřijdou nazmar.

„Fond je připraven úředně vyřídit jakýkoliv počet žádostí o platbu. Situaci nám, doufáme, příliš nezkomplikují komunální volby, věříme, že i nová zastupitelstva si budou uvědomovat závazky v čerpání eurofondů,“ sdělil agentuře ČTK Valdman.

Jiné složení zastupitelstev by mohlo změnit priority obcí a zpomalit komunikaci s fondem. Prosincový termín se váže i na banky, které uvolňují peníze obvykle do 12. prosince.

Starosty obvolává krizové call centrum

„Projekty jsou už vytendrované a mají své dodavatele. Teď je to opravdu o tom, aby starostové tlačili na dodavatele, ať už stavebních prací nebo dodávek, aby maximálně zrychlili svoji práci a fakturovali všechny práce, dodávky a služby, co odvedou. Aby následně starostové vzali faktury a druhý den je poslali na fond, aby na ně dostali včas peníze,“ řekl Valdman.

Zhruba před měsícem oslovil fond všechny příjemce s tím, že je nezbytné, aby plnili finanční plány, k nimž se v projektech zavázali. Na fondu se zřídilo i krizové call centrum, jehož pracovníci obvolávají starosty a urgují je kvůli závazkům.

Horký podzim

„Čeká nás horký podzim, ale ani příští rok nebude o moc lepší. Příští rok se musí profinancovat zhruba 40 miliard. Pokud bychom neudělali zásadní změny ve zjednodušení administrace programu, měl by SFŽP problémy to zvládnout. V tuto chvíli to ale vypadá dobře,“ řekl dnes Valdman na jednání sněmovního výboru pro životní prostředí.

Pro příští programové období chce MŽP podle svého náměstka Jana Kříže vypracovat plán, z něhož by bylo jasné, kdy se budou výzvy vyhlašovat. V návrhu se zatím uvádí rok 2018, řekl Kříž.