Stát začne dotovat výměnu oken nebo zateplení střech. Dodavatelé registrují vyšší poptávku

Na výměnu oken bude možné získat dotaci.

Na výměnu oken bude možné získat dotaci. Zdroj: čtk

Energetická krize se mění v obchodní příležitost i pro malé firmy. Vysoké faktury za energie donutily v posledních měsících Čechy zamyslet se nad svou spotřebou. Díky státním dotacím ze situace profitují zejména dodavatelé tepelných čerpadel a solárních panelů. Nyní se otevírá příležitost i pro firmy, které dodávají okna, dveře nebo zateplení. Příští týden totiž stát spustí příjem žádostí do zbrusu nového programu, kde mohou lidé získat až 150 tisíc korun na malá úsporná opatření v domácnostech.

Dotační program Nová zelená úsporám light ministerstvo pro místní rozvoj zaměřilo na nízkopříjmové domácnosti, jako jsou senioři, invalidní důchodci a lidé pobírající příspěvek na bydlení, kteří nemají stovky tisíc korun na investici do drahého tepelného čerpadla nebo solárního panelu. Stát jim podpoří drobnější úpravy v domě, jako je výměna oken nebo vstupních dveří či zateplení fasády, střechy, podlahy nebo stropu.

Domácnostem bude stačit mít k dispozici několik stovek nebo tisíc korun, maximálně nižší desítky tisíc. Stát poskytne dotaci zálohově, v některých případech téměř celou potřebnou částku. „Klasická Nová zelená úsporám je nastavena na principu vyplácení ex post, tedy až po doložení realizace. Tady to bude naopak, protože cílíme na nejvíce ohrožené domácnosti. Dáme dotaci dopředu s tím, že nám musí žadatel posléze prokázat realizaci opatření,“ vysvětluje šéf Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Z(a)tracená čísla, 16. díl – Trh s byty

Video placeholde
• Videohub

Na zateplení fasády poskytne stát až 150 tisíc korun, na zateplení stropu až 50 tisíc korun, na jedno nové okno až 12 tisíc korun, na dveře až 18 tisíc korun. Stát začne přijímat žádosti 9. ledna, lidé mohou žádat i zpětné proplacení úprav, které provedli od 12. září loňského roku.

„Od začátku podzimu zaznamenáváme zvýšenou poptávku po minerální izolaci na zateplení domů z důvodu zájmu o úsporu energie a peněz,“ potvrzuje trend manažer společnosti Knauf Insulation Jiří Hiemer. „Vidíme enormní zájem o foukanou minerální izolaci, díky které domácnosti mohou získat rychlé řešení pro zateplení nemovitosti, jež mohou bez narušení chodu domácnosti realizovat i během zimy,“ dodal.

Příležitosti se chytla řada středních a menších firem, výrobci oken a dveří už nyní inzerují možnost jejich výměny za využití nové dotace, která investici téměř celou pokryje. „Od poloviny listopadu, kdy bylo avizováno spuštění Nové zelené úsporám light, registrujeme velké množství dotazů a také zvýšený počet zaslaných poptávek k tomuto programu. Dokonce i mezi svátky lidé volali na naši bezplatnou linku, aby zjistili potřebné informace k získání dotace,“ uvedl obchodní ředitel firmy Vekro Roman Kubálek. Podle něj se poptávka po nových oknech začala zvyšovat už v létě před topnou sezonou. „Lidé chtěli ušetřit za teplo a výměna oken je logicky prvním krokem, díky kterému mohou šetřit hned po realizaci,“ dodal.

„S růstem cen za vytápění a energie vzrostl i zájem o hledání možností, jak snížit náklady a celkovou spotřebu,“ souhlasí Eva Habrnálová, mluvčí společnosti Rockwool, která se zabývá izolací z kamenné vlny. „Pozorujeme zvýšené množství dotazů na zateplení i přes různé portály a skupiny pro stavění svépomocí,“ dodala.

„Lidé se více zajímají o jakákoli řešení, která snižují energetickou náročnost budov. V tomto případě zaznamenáváme také zvýšený zájem o energetický audit, rekuperaci, elektrické vytápění nebo o solární řešení,“ doplnil mluvčí společnosti Saint-Gobain CZ Jakub Benda.

V první fázi rozdá stát v programu Nová zelená úsporám light 1,5 miliardy korun. V Modernizačním fondu je však dostatek prostředků pro případné navýšení. Vysokou popularitu si drží i základní program Nová zelená úsporám, který přispívá na pořízení solárních panelů a tepelných čerpadel. Stát v loňském roce podpořil téměř 50 tisíc solárních elektráren na střechách domů, schváleny byly žádosti za 14 miliard korun. Řada firem v oboru tak rychle roste a nabírá nové zaměstnance. Výrobci tepelných čerpadel a solárních panelů podle společnosti CBRE začali ve velkém poptávat skladová místa v průmyslových a logistických areálech.