Státní správa zhubne

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zrušení až několika desítek takzvaných organizačních složek státu tak, že budou včleněny do jím nadřízených ministerstev. Tak zní jeden z plánů ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), jak vedle zmrazení důchodů v příštích dvou až třech letech a také zrušení porodného a doplatku na bydlení nalézt úspory na výdajové straně státního rozpočtu.

„Zeštíhlení státní správy, tedy zjednodušení agend a odstranění duplicit by mohlo v roce 2014 přinést 12 miliard korun,“ odhadl včera Kalousek. Ten například navrhuje začlenit Českou obchodní inspekci pod Generální ředitelství cel a Státní energetickou inspekci pod Energetický regulační úřad.

Už letos počítá vláda s vázáním provozních výdajů ministerstev a dalších státních organizací za 23,6 miliardy. V praxi to bude znamenat, že velké úřady budou mít zmrazeny 3,95 procenta svých výdajů, menší kapitoly s rozpočtem do jedné miliardy 1,5 procenta.

Příjmy, výdaje a saldo státního rozpočtu v roce 2012Příjmy, výdaje a saldo státního rozpočtu v roce 2012 | MF CR

Rovněž by měly být vázány dotační výdaje na obnovitelné zdroje nebo sníženy platy ve státních fondech, aby nepřevyšovaly výši příjmů na ministerstvech. Koaliční kabinet chce také schvalovat uzavírání smluv o konzultačních, poradenských a právních službách za milion nebo více korun.

Na příjmové straně rozpočtu Kalousek plánuje zachování 20procentní sazby DPH či zvýšení daně z příjmu fyzických osob o jeden procentní bod. Dále chce zvýšit sazbu srážkové daně vůči daňovým rájům z 15 na 25 procent, zrušit „zelenou naftu“, zdvojnásobit sazbu daně z elektřiny, zavést uhlíkovou daň a zdanit víno.

„Je osudem ministrů financí být posly nepopulárních zpráv,“ poznamenal šéf státní pokladny. Zdůraznil zároveň, že není možné vyloučit jakoukoli skupinu obyvatelstva z toho, aby nesla náklady na konsolidaci veřejných rozpočtů. Otázkou nyní je, zda se koalice na všech těchto opatřeních shodne. Věci veřejné už daly najevo, že rozhodně budou proti zmrazení penzí i zvyšování DPH především u potravin. Ještě ostřejší postoj má opoziční ČSSD. Podle ekonomů jsou návrhy razantní, ale nezbytné. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek včera představil několik „změkčujících“ návrhů týkajících se jak důchodů, tak porodného a doplatku za bydlení.