Státní zaměstnanci mají dostat přidáno, řekl premiér Rusnok

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok

Premiér v demisi Jiří Rusnok by rád mírně zvýšil mzdy státních zaměstnanců. Řekl to v České televizi. Případný růst platů ve veřejném sektoru, který ale ještě bude projednávat vláda, by podle Rusnoka příští rok zvýšil ve srovnání s letoškem výdaje ze státního rozpočtu na školství.

„Pokud se to povede, a já bych rád, tak půjde do školství z rozpočtu o něco víc než letos,“ řekl Rusnok k plánu mírně zvýšit mzdy státních zaměstnanců. Tarifní tabulky mění vláda svým nařízením, nepotřebuje tak k jejich úpravě souhlas Parlamentu.

Školství letos hospodaří s celkovou částkou 140 miliard korun, v roce 2014 by to podle prvního návrhu státního rozpočtu mělo být zhruba 135 miliard korun. Ministerstvo školství ale dnes upozornilo, že čísla obsahují předpokládané dotace z Evropské unie, které příští rok klesnou. Výdaje v rozpočtové kapitole ministerstva školství na rok 2014 se tak podle úřadu ve skutečnosti nesníží.

Z letošního rozpočtu stát plánuje vydat na platy a další odměny za práci všech svých zaměstnanců o 324 milionů korun méně než loni. Výdaje by tak měly klesnout proti loňsku na 128,2 miliardy korun. Průměrný hrubý plat všech zaměstnanců placených ze státního rozpočtu by se měl zvýšit o 24 korun na 23 857 korun, předpokládá letošní rozpočet.