Stavební spořitelny v lednu půjčily o 51 procent více než před rokem

.

. Zdroj: Raiffeisenbank

Stavební spořitelny poskytly v lednu úvěry za 8,5 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 51 procent. Zároveň zaznamenaly nárůst zájmu o nové smlouvy o stavebním spoření. Spořitelny jich uzavřely 43.400, meziročně o pět procent více. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen.

Za celý loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za rekordních 113,4 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 66 procent. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni mírně stoupl na 520.387. Za růstem byl podle Asociace českých stavebních spořitelen vývoj na trhu nemovitostí, které se postupem let staly populárním a osvědčeným nástrojem v boji proti inflaci i zdrojem výnosnosti investic.

Rovněž růst úrokových sazeb a cen stavebních prací a materiálu uspíšil podle asociace rozhodnutí řady lidí rekonstruovat nebo si pořídit nemovitost. Stavební spořitelny navíc nabízely v určitých měsících roku o něco nižší úrokové sazby než klasické banky.

Pro letošní rok asociace počítá u úvěrů s návratem k normálu, kdy by objem nově poskytnutých půjček mohl klesnout o třetinu zhruba na 80 miliard korun, tedy na stále druhý nejlepší výsledek po loňském rekordním roku. Počet uzavřených smluv by měl meziročně vzrůst zhruba o deset procent.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.