STEM: Do sněmovny nyní míří sedm stran, z toho tři nováčci. Preference ODS a ČSSD klesají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lubos Wisniewski

Aktuální zářijový průzkum volebních preferencí agentury STEM pasuje na vážné adepty vstupu do sněmovny tři nováčky. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní parlamentní komory by překročilo vedle Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) a KDU-ČSL nově i hnutí ANO. Ve sněmovně by usedli zástupci sedmi stran. Pro ODS i ČSSD je nový výsledek nejhorší za poslední rok.

Vítězem by byla sociální demokracie, která by získala 76 mandátů. S velkým odstupem za ní následují KSČM, TOP 09 a ODS. Ve stranických preferencích většina stran s výjimkou zemanovců ztratila.

Podle volebního modelu STEM by ČSSD získala 30 procent hlasů. Komunisté by za 15 procent hlasů dostali 34 poslaneckých křesel. TOP 09 by volilo 12 procent lidí, čímž by získala 31 mandátů.

ANO se přetahuje se zemanovci

Občanští demokraté by podle modelového volebního výsledku dostali 11 procent hlasů a 22 mandátů. Hnutí ANO by získalo 7,7 procenta hlasů a tedy 15 křesel, zemanovci by za 7,4 procenta voličských hlasů měli 14 poslanců a lidovci za 5,5 procenta hlasů osm poslanců.

Je ale třeba počítat se statistickou chybou, která je u větších stran plus minus tři procentní body. U menších stran se pohybuje kolem plus minus dvou bodů. U přepočtu hlasů na mandáty je odchylka plus minus dva mandáty.

Jaké jsou stranické preference u celého souboru dotazovaných. Tedy i lidí, co nepůjdou k volbám

STEM: Politické preference - září 2013STEM: Politické preference - září 2013|STEM

Zdroj: STEM, září 2013

Vysvětlivka: Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, to je včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Podíly preferencí pro jednotlivé strany jsou nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku, o němž rozhodují jen účastníci voleb.

Sociální demokraté vedou i žebříček stranických preferencí. Podle těchto preferencí má ČSSD přízeň 21,9 procenta lidí. Lidovci by ve stranických preferencích zůstali pod pěti procenty a do sněmovny by se na rozdíl od ANO a SPOZ nedostali.