Stíhání exministra Julínka v kauze letecké záchranné služby bylo zastaveno

Tomáš Julínek

Tomáš Julínek Zdroj: Anna Vackova, E15

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo policejní usnesení o trestním stíhání exministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) v kauze provozování letecké záchranné služby. Policie se musí případem zabývat znovu. Zastupitelství tak vyhovělo Julínkově stížnosti. Policie Julínka obvinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Podle mluvčí NSZ Heleny Markusové trestní řízení zatím nekončí. Policie by se však měla kauzou zabývat důkladněji. Vyšetřovatelé zatím podle NSZ neshromáždili dostatek důkazů, proto musejí pokračovat v prověřování okolností případu. Nedostatky žalobci spatřují také ve vyhodnocení materiálů a informací, které už má policie v ruce.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej řekl, že útvar zatím rozhodnutí státního zastupitelství nemá k dispozici, tudíž má informace pouze z médií. „Rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství budeme samozřejmě respektovat, ale nejdříve se s ním musíme seznámit,“ uvedl Ibehej. „Je to pro mě nová informace a nebudu se k té kauze vyjadřovat,“ uvedla dozorová žalobkyně Vrchního státního zastupitelství v Praze Darja Dunajová.

Julínek v roce 2008 podepsal smlouvu, podle níž mají osm z deseti stanovišť vrtulníkové záchranné služby obsluhovat od ledna 2009 do konce roku 2016 soukromé firmy Alfa-Helicopter a DAS. Policie tvrdí, že tak politik způsobil státu škodu 792 milionů korun. Státní subjekty, tedy policie či armáda, by podle kriminalistů tuto službu provozovaly mnohem levněji.

Exministr své obvinění považuje za absurdní. „Jsem přesvědčen, že jsem předložil věcné, pádné a přesvědčivé argumenty, které přispějí k rychlému ukončení celého případu,“ uvedl Julínek koncem června.