Stopka pro linky do Jižní Koreje i severní Itálie. Vláda omezuje lety kvůli koronaviru

Na lince z Prahy do Boloni operují také ČSA

Na lince z Prahy do Boloni operují také ČSA Zdroj: CSA

Z Prahy do Boloni létají například aerolinky Ryanair
EasyJet létá z Prahy do Milánu i Benátek.
Zleva hlavní hygienička Eva Gottvaldová, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po jednání Bezpečnostní rady státu
4
Fotogalerie

Bezpečnostní rada státu rozhodla o zastavení letů z Jižní Koreje. Hodlá také omezit linky z Milána, Benátek a Boloni. V případě korejských linek může vláda rozhodovat bez jednání s Evropskou komisí, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). O přerušení letů ze severní Itálie Česko s Komisí jedná. 

České aerolinie v reakci na výsledek jednání vlády oznámily, že přerušují provoz na svých linkách do Boloni a Milána. Opatření zatím platí do 6. dubna. Linku do Soulu ČSA přerušily už ve čtvrtek. Další linka z Prahy do Soulu od Korean Air dosud fungovala beze změn. O úterka končí i ta.

Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) lze pro přeřušení letů u Itálie využít výjimku pro evropské dopravce na pozastavení letů v případě „nepředvídatelných okolností“ na dva týdny. Protože pravidla počítají s oznamovací podmínkou, ministerstvo už v této věci komunikuje.

Letiště Praha od minulého týdne vyhradilo speciální brány pro přílety z Itálie. Platí v nich zvýšená hygienická opatření a cílený screening, kdy si má personál všímat cestujících s příznaky respiračního onemocnění a odkazovat je na lékařskou službu. V neděli testy v Česku odhalily první tři případy nemoci, všichni tři pacienti přitom pobývali na severu Itálie, která se s koronavirem potýká v širším měřítku od minulého týdne.

Itálie patří dlouhodobě k nejvyhledávanějším destinacím, loni bylo podle statistik Letiště Praha na těchto linkách v Praze odbaveno více než 1,46 milionu cestujících. Itálie tak byla druhou nejvytíženější zemi po Velké Británii. Problémy se šířením koronaviru mají severní oblasti Itálie, do nichž Češi jezdí často lyžovat.

Italská vláda prodloužila karanténu v 11 nejpostiženějších obcích. Opatření se týká asi 50 tisíc obyvatel, kteří tuto takzvanou červenou zónu nesmí opouštět. Oblast kontrolují policisté, kteří do ní pouští jen lidi s příslušným povolením. V nejhůře postižených krajích, jimiž jsou Lombardie, Emilia-Romagna a Benátsko, se nadále nebudou konat velké kulturní a sportovní akce.

Jižní Korea nyní hlásí dalších 476 případů nákazy novým koronavirem, počet infikovaných v zemi tak stoupl na 4212. Přibyly dvě oběti, celkem jich je 22. Nejvíce nově infikovaných, celkem 377, pochází z města Tegu, kde se infekce šíří především mezi členy náboženského hnutí Sinčchondži.