Středočeskému kraji prý hrozí platební neschopnost

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Karolina Hnilickova

Středočeský kraj byl na konci loňského roku podle oficiálních údajů ministerstva financí (MF) s 3,7 miliardy korun nejzadluženějším regionem v zemi. Celkové závazky kraje jsou ale údajně mnohem vyšší a hrozí, že by se mohl dostat do platební neschopnosti. S odvoláním na bývalého poslance a současného místopředsedu krajského finančního výboru Karla Machovce (ČSSD) to napsal týdeník Ekonom.

Trestně stíhaný bývalý hejtman kraje David Rath podle Machovce nedávno připustil, že je zadlužení kraje ve skutečnosti kolem devíti miliard korun. Machovec předpokládá, že má kraj závazky až 11 miliard. Současný roční rozpočet kraje přitom činí 16,5 miliardy korun a jeho většinu tvoří mandatorní výdaje, jako například dotace pro školy.

„Podle mého názoru se kraj dostane do finančních problémů již v druhé polovině tohoto roku. Očekávám, že bude muset čerpat provozní úvěr ve výši přes miliardu korun, aby vůbec mohl fungovat,“ uvedl pro Ekonom Machovec. To, že má Středočeský kraj vyšší dluh, připustil také mluvčí MF Jakub Haas.

Rath je nyní ve vazbě kvůli údajnému přijetí sedmimilionového úplatku. Pod podlahou jeho domu policie našla dalších 30 milionů korun, dnes nalezla dalších deset milionů. Rathův otec Ratmír ale tvrdí, že se jedná o jeho úspory z let, kdy pracoval jako konzultant v Kataru.

Stíhání bývalého hejtmana Středočeského kraje by měl v úvodu své schůze 5. června potvrdit Poslanecká sněmovna. zatím není jisté, zda bude její jednání veřejné, ani zda se Rath na zasedání bude moci dostavit. Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová podle vlastních slov zatím neobdržela žádnou žádost o dočasné uvolnění z vazby. Poslancovi advokáti Adam Černý a Roman Jelínek uvedli, že jí požádali o to, aby mohl Rath vykonávat svůj mandát. Zatím prý neobdrželi odpověď.