Středoevropským investicím do realit loni vládly Polsko s Českem, peníze tekly hlavně z Asie

 Největší rezidenční projekt společnosti YIT v Česku - Suomi Hloubětín

Největší rezidenční projekt společnosti YIT v Česku - Suomi Hloubětín Zdroj: YIT

Investiční a realitní skupina CPI Group pokračuje v expanzi na českém trhu. Aktuálně vyjednává s developerskou společností Finep o nákupu kancelářského centra v Praze-Stodůlkách, ve kterém sídlí společnost Siemens.
Čekání na kupce. Realitní makléři lákají na různé využitíhistorických domů v centru lázeňského města. Problémyale mají hoteliéři i pronajímatelé bytů
Budoucnost financování nemovitostí ve střední a východní Evropě je nadále nejasná. Banky jsou v otázce oživení realitního trhu spíše zdrženlivé. Mezi důvody patří významný pokles transakcí a velmi proměnlivé výsledky realitního sektoru v jednotlivých zemích regionu.
Pražské kanceláře developerské společnosti CTP se na začátku dubna přesunou do administrativní části zánovního projektu Quadrio realitního magnáta Radovana Vítka. CTP v metropoli dosud využívala kancelářské prostory v Pařížské ulici. Oficiálně však developer sídlí v Humpolci. Tedy v jednom ze svýchhistoricky prvních postavených areálů
Budova realitní skupiny Hamilton v ulici u Průhonu v pražských Holešovicích
9
Fotogalerie

Objem realitních investic ve střední a východní Evropě loni vzrostl meziročně zhruba o desetinu na necelých 300 miliard korun. Téměř polovina připadala na Polsko, 30 procent na Česko.

Zde vzrostl objem realitních investic meziročně o necelou třetinu. Kapitál do regionu přicházel hlavně z Asie a jižní Afriky. Ve zbytku Evropy se objem mírně snížil. ČTK o tom dnes informovala realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield.

Na třetím místě za Polskem a Českem bylo Maďarsko s objemem 32,5 miliardy korun. "V poměru ke své velikosti byl český trh nejaktivnější ze všech zemí středovýchodní Evropy," uvedl Alexander Rafajlovič z investičního týmu Cushman & Wakefield. Téměř 70 procent transakcí v rámci ČR se uskutečnilo v Praze. Do regionu střední a východní Evropy firma zahrnuje ČR, Polsko, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko.

Kapitál z mimoevropských zdrojů tvořil přibližně polovinu celkové investované částky. Ve stále větší míře přicházel z Asie a jižní Afriky. "Zástupcem jihoafrického kapitálu byla především investice společnosti Redefine do společnosti Echo a několik akvizic nákupních center retailových specialistů Rockcastle a NEPI po celém regionu," doplnil Rafajlovič.

Z asijských investic byla největší koupě developera P3 singapurským státním fondem GIC za více než miliardu eur (27 miliard korun). "Krok fondu GIC může podnítit další asijské investory, kteří byli aktivní na klíčových evropských trzích, ke vstupu do středovýchodního regionu. Celkově kapitál ze Singapuru přesahoval čínské investice," dodal Rafajlovič.

Ačkoliv ve střední a východní Evropě dominoval mezinárodní kapitál, v Česku se domácí investoři podíleli zhruba na třetině transakcí. Místní investoři byli podle Rafajloviče velmi aktivní také v Polsku. Slovensko tradičně spoléhalo na investory z regionu, především slovenské, české a rakouské.

Nejčastějším cílem investorů v regionu byly loni kanceláře, tvořily více než třetinu všech obchodů. Následovaly maloobchodní prostory a nákupní centra. Díky prodeji P3 se výrazně zvýšily investice v sektoru logistiky.