Po střelbě v nemocnici Ostrava zhasla, demonstranti proti Babišovi uctili oběti minutou ticha

Policejní zásah ve FN Ostrava, kde se střílelo

Policejní zásah ve FN Ostrava, kde se střílelo Zdroj: Twitter Policie ČR

Policejní zásah ve FN Ostrava, kde se střílelo
Policejní zásah ve FN Ostrava, kde se střílelo
Policejní zásah ve FN Ostrava, kde se střílelo
Policejní zásah ve FN Ostrava, kde se střílelo
Policejní zásah ve FN Ostrava, kde se střílelo
11
Fotogalerie

Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska v ostravské fakultní nemocnici zastřelil v čekárně traumatologické ambulance šest lidí, čtyři muže a dvě ženy. Další tři zranil, žena je v kritickém stavu, dva muži jsou mimo ohrožení života. Pachatele, který z nemocnice utekl, vypátrala policie po třech hodinách. Před dopadením se ale zastřelil. Fakultní nemocnice je v provozu s výjimkou polikliniky, kde se střílelo. K uctění památky obětí střelby se příští úterý po republice rozezní sirény.

Střelec zahájil palbu bez varování na poliklinice nemocnice v čekárně traumatologické ambulance po 7. hodině ranní, řekl ředitel nemocnice Jiří Havrlant. Střílel lidi z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku.

Mezi oběťmi jsou dva příslušníci Vězeňské služby, sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Lékaře navštívili v době svého volna. Tři zranění jsou hospitalizovaní na jednotce intenzivní péče.

Střelec spáchal sebevraždu v Děhylově na Opavsku, asi osm kilometrů od fakultní nemocnice. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že svým zraněním podlehl po půlhodinové resuscitaci.

Podle médií byl muž stavební technik, zhruba od půlky října byl v nemocný. Tvrdil, že má závažnou chorobu. Jeho zaměstnavatel uvedl, že posledních 14 dní byl v pracovní neschopnosti a myslel si, že trpí závažnou chorobou.

Frýdeckomístecký zpěvák David Stypka napsal na facebook, že si s ním muž psal kvůli jeho nemoci. Stypku nedávno operovali kvůli rakovině slinivky a střelec byl prý přesvědčen, že trpí toutéž nemocí. Podle serveru denik.cz bydlel střelec asi osm kilometrů od Fakultní nemocnice v 10. patře panelového domu v Zábřehu, odkud měl na nemocnici výhled. Podle sousedů se choval normálně.

Policie zatím motiv činu oficiálně nezveřejnila. Legální zbraň střelec neměl a měl trestní minulost. "Měl tři záznamy za násilnou a drobnou majetkovou trestní činnost," uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. U násilné činnosti šlo o drobnou potyčku, upřesnil.

Zdravotníci z nemocnice, které událost psychicky zasáhla, budou mít ve středu placené volno, řekl České televizi mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Ostravská linka důvěry čeká zvýšený zájem, k dispozici je nonstop.

Šok z tragédie a soustrast pozůstalým vyjádřili politici. Prezident Miloš Zeman poděkoval příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům a všem, kteří pomáhají. Premiér Andrej Babiš v Ostravě řekl, že k uctění památky obětí střelby se v úterý 17. prosince po republice rozezní sirény. Spustí v poledne a budou houkat dvě minuty 20 vteřin. Dodal, že vláda, kraj a město chtějí přispět pozůstalým částkou 300 tisíc korun. Zármutek nad tragédií vyjádřila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a maďarský premiér Viktor Orbán. Události si všímají média po celém světě.

Ostrava v úterý zhasla dominanty města jako most, radniční věž, či Bolt Tower, aby tak uctila památku obětí. S ohledem na tragickou událost se rozhodli změnit průběh večerní demonstrace proti Babišovi organizátoři ze spolku Milion chvilek. Odvolali z akce bubeníky, oběti střelby ve zdravotnickém zařízení uctili účastníci protestu minutou ticha.

Policie bezprostředně po útoku oznámila, že posiluje dohled nad vybranými měkkými cíli po celé republice. Podle policejního prezidia jde například o školy, nemocnice nebo obchodní centra.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jsou nemocnice otevřená zařízení a není reálné, aby v nemocnici existovaly například bezpečnostní rámy na vstupních místech. Zdravotnická zařízení školí personál pro krizové situace, což podporuje dotacemi ministerstvo zdravotnictví. Letos čerpala 1,2 milionu i FN Ostrava. Zpracovala bezpečnostní audit, plán školení a proškolila asi 120 lidí.

Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v historii republiky. Horší bilanci má střelba v restauraci v Uherském Brodě, při níž v únoru 2015 zastřelil místní muž osm lidí a pak sám sebe.

ONLINE: Střelba ve FN Ostrava: Šest mrtvých. Vrah utekl >>>