Střet zájmů? Je tu první test pro Babiše

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek

Nový vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš bude mít už za měsíc šanci ukázat, jak se ve své dvojjediné roli politika podnikatele nedostává do střetu zájmů. Poslední únorový den totiž vyprší termín pro přihlášky do tendru vypsaného Správou státních hmotných rezerv. Jde o dodávku tisíce tun zmrazeného vepřového masa za několik desítek milionů korun.

Část podobných zakázek v minulých letech přitom získávala společnost Animalco, která patří k největším obchodníkům s masem v Česku. A od jara 2011 patří ze sedmdesáti procent podnikateli Babišovi.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky se může Animalco přihlásit i tentokrát. „Naše společnost Animalco, která se specializuje na obchod, distribuci a skladování potravin, dlouhodobě působí jako ochraňovatel státních hmotných rezerv a zvažuje podat do vyhlášeného tendru nabídku.“

Politik Babiš přitom nebude ve Správě státních hmotných rezerv bez vlivu. Jako ministr financí přinejmenším společně s ministrem průmyslu a obchodu navrhuje vládě šéfa správy.

Společnost Animalco se do stejného tendru přihlásila i loni. Výběrové řízení ale bylo nakonec zrušeno, neboť Animalco zůstalo po hodnocení nabídek jediným uchazečem. V takovém případě může zadavatel tendr zrušit. To se také loni v srpnu stalo.

Správa hmotných rezerv nemá v současné době s mateřskou firmou skupiny Agrofert žádný smluvní vztah. Úřad ale u uchazečů ve veřejných soutěžích nezkoumá, do kterého holdingu firma patří. „Informace o složení skupiny Agrofert nejsou součástí našich dodavatelskoodběratelských vztahů,“ uvedla Tereza Černá z úřadu.

Babiš může k datům konkurence

Andrej Babiš podle dřívějších informací týdeníku Euro vlastní celkem čtyři společnosti, které působí jako ochraňovatelé a nájemci sil, v nichž má stát umístěnu část rezervních zásob obilí. Po loňských volbách začalo být pravděpodobné, že Babiš ve vládě jako lídr hnutí ANO usedne. Jeho kritici od té doby často zdůrazňují potenciální střet zájmů, do něhož se ziskem vysokého postu ve vládě dostává.

Agrofert je například jedním z velkých příjemců zemědělských dotací, které proudí přes ministerstvo zemědělství. Jako ministr financí má Babiš také přístup k dokumentům Finančního analytického útvaru, jenž může zkoumat všechny finanční transakce v zemi, a tedy údaje o Babišových konkurentech na chemicko-potravinářsko-mediálním trhu.

Babiš i jeho nejbližší spolupracovníci střet zájmů odmítají. O tom, jak se v budoucnu stát se zakázkami pro holding Agrofert popasuje, tím spíš naznačí právě výsledky tendru správy státních hmotných rezerv.