Stropnický chce obrněnce za 11 miliard, mají nahradit zastaralou techniku

Tatra 6x6 TITUS

Tatra 6x6 TITUS Zdroj: Tatra

Tatra 6x6 TITUS
Tatra 6x6 TITUS
Tatra Titus
transportér Iveco M65E
transportér Iveco M65E
6
Fotogalerie

Kopřivnické Tatře a brněnskému Vojenskému výzkumnému ústavu se rýsují lukrativní kontrakty. Oba mají být zadány napřímo, souhlasila s tím skupina pro transparentní zakázky.

Před třítýdenní vládní dovolenou chce šéf rezortu obrany Martin Stropnický (ANO) odklepnout mimořádně objemnou porci zakázek. Ministry bude žádat o souhlas s pořízením více než šesti desítek vozidel Titus s odolnými pancíři za 4,8 miliardy korun a osmi desítek lehkých obrněnců Iveco za 4,4 miliardy. Obě částky nezahrnují DPH. I s daní dosahují v součtu okolo jedenácti miliard.

Chystané akvizice se tak cenově blíží nákupu stovky transportérů Pandur, který ve své době budil značnou mediální pozornost. S obchodem schváleným koncem minulé dekády Topolánkovou vládou souvisí kauza tehdejšího premiérova poradce Marka Dalíka, který se měl dopustit pokusu o podvod, když údajně žádal půlmiliardový úplatek. Případem se bude tento týden znovu zabývat odvolací soud.

Tentokrát oba kontrakty projednala současnou koalicí ustavená Pracovní skupina pro transparentní veřejné zakázky vedená ministerstvem pro místní rozvoj. Podle informací deníku E15 k nim neměla žádné výhrady. K předpokládaným 42 titusům pro velitele a spojaře přibyla ještě dvacítka dalších pro koordinaci palebné podpory. Nahradí zastaralou techniku, která už není plně kompatibilní s komunikačními prostředky NATO. „Kromě bojových operací budou moci titusy plnit úkoly i v České republice v rámci integrovaného záchranného systému,“ uvedl nejmenovaný plánovač z generálního štábu.

Zakázku, s jejímž plněním se počítá v příštích sedmi letech, zadá Stropnického úřad s využitím výjimky ze zákona firmě Tatra Export. Ta je výhradním tuzemským zástupcem francouzské Nexter Systems, která je originálním producentem titusů. Šestikolové obrněnce na tatrováckých podvozcích se budou kompletně vyrábět v Kopřivnici.

Pro jednotky radiačního, chemického a biologického průzkumu pak budou určeny speciální nástavby vyvinuté státním podnikem Vojenský výzkumný ústav umístěné na čtyřkolových podvozcích italské značky Iveco. Nahradí už zastaralá vozidla sovětské výroby známá pod zkratkami BRDM a UAZ. Budou také sloužit jak v zahraničních operacích, tak i v případě potřeby v Česku.

Zakázka navazuje na projekt brněnského ústavu, který hradilo ministerstvo. Výsledkem byl prototyp auta pro libereckou protichemickou jednotku, který už zavedlo vojsko do výzbroje. Ústav má osmdesát nástaveb dodat do konce roku 2022.