Studie: Pokud by Česko nebylo v EU, loňský HDP by byl nižší

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Pokud by Česko nebylo členem EU byl by HDP za loňský rok o 12 procent nižší než jaký byl. Kdyby ČR neměla k dispozici výhody EU, tak by rostla stejně pomalu jako vyspělejší státy západní Evropy. Vyplývá to ze studie, kterou představil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„Pokud bychom nebyli členy EU, pokud bychom nemohli využívat výhody jednotného trhu, pokud bychom neměli příjmy s kohezní politiky, tak český HDP by za loňský rok byl zhruba o 12 procent nižší než jaký byl,“ uvedl Prouza.

„Pokud bychom nebyli v EU, tak za těch 18 let, od roku 1995, by nedošlo k téměř žádné změně příjmů českých občanů vzhledem k západní Evropě,“ dodal Prouza. Pokud by Česko podle Prouzy dokázalo konvergovat (k EU) tak rychle jako Polsko či Slovensko, tak by české HDP bylo loni naopak vyšší o pět až devět procent.

V eurozóně by HDP rostl ještě o něco rychleji

Kdyby se podle studie Česká republika stala členem eurozóny, zvýšil by se každoroční příjem české ekonomiky o 25 až 60 miliard korun a tuzemské HDP by bylo vyšší o 0,6 až 1,2 procenta. Pokud by stát euro zavedl již v roce 2004 (v tu dobu ČR ale ještě neplnila kritéria přistoupení) byl by kumulativní přínos 560 miliard korun.

„Pokud bychom dokázali k eurozóně přistoupit v roce 2007, tedy jako Slovinsko, ten přínos by byl nějakých 270 miliard korun,“ uvedl tajemník. Přímý náklad členství v eurozóně, tedy potenciální příspěvek do Evropského stabilizačního mechanismu, studie vyčíslila na 35 miliard korun.

Deset let v EU? Tři biliony korun pro Česko

Česká ekonomika získala podle studie během členství v EU díky vnitřnímu trhu 770 miliard korun. Bez vnitřního trhu by HDP bylo nižší o 2,5 procenta a nezaměstnanost vyšší o 1,5 procenta. „Kdyby nebyl vnitřní trh, kdyby tady zůstaly ty bariéry, které byly před naším vstupem do unie, tak by nás to stálo na vyšších nákladech, menším objemu obchodů, omezenějším exportu, nedostatku zahraničních investic, zhruba 100 miliard korun ročně a bez práce by bylo dalších 75.000 lidí,“ řekl na fóru Prouza.

Od roku 2004 přineslo Česku členství v EU 3,1 bilionu korun. Členství tak podle Prouzy přineslo víc než česká ekonomika vyprodukovala v roce 2004 - zhruba 300 tisíc korun na osobu.

Šimon Pánek: Po 10 letech v EU chybí v Česku proevropské síly

Pavel Páral: Buduj Evropu, posílíš mír