Svět VV podle Škárky: Domluvená Bártova hra

Jaroslav Škárka

Jaroslav Škárka Zdroj: ctk

Jaroslav Škárka, který stál minulý týden společně s Vítem Bártou před soudem kvůli údajné korupci ve Věcech veřejných znovu na svou bývalou stranu útočí. Na serveru Vaševěc.cz uvedl, že VV pouze hrají domluvenou hru Víta Bárty, která má vést k řízenému rozštěpení strany. Plán vedoucí k rozštěpení VV existoval podle Škárky už v době jeho působení ve straně.

„Část lidí kvůli dalšímu tunelování zakázek musí ve vládě zůstat a vládu držet a část lidí bude křičet kvůli snaze o zvýšení voličských preferencí po odchodu z vlády,“ píše Škárka.

Výsledek dnešního klíčového jednání o další budoucnosti vládní koalice předvídá Škárka takto: „Vedení strany vydá zase nějaké silácké prohlášení, že se musí splnit jejich podmínky, ale že boj proti korupci a reformy jsou důležité, tak že podmínečně ve vládě zůstanou.“

Tento krok podle Škárky způsobí ve straně rozkol. Karolína Peake a Pavel Dobeš podle Škárky ve vládě zůstanou a k nim se přidá dalších zhruba sedm poslanců, aby koalice měla stále většinu ve sněmovně. Ostatní včetně Johna, Jarolíma a Bárty prý budou volat po odchodu, budou napadat ministra financí Kalouska a tvrdit, že ve vládě už nejsou, ale nemohou nic dělat, protože nemají dostatek hlasů.

V závěru své vize politického vývoje v nejmenší koaliční straně Škárka zmiňuje také bývalého ministra školství Josefa Dobeše. Ten se podle něj začne se zviditelňovat v odlesku Václava Klause a spolu prý vytvoří společný projekt. Nevylučuje ani to, že se přidají k nějakému stávajícímu politickému subjektu, ať už k Janě Bobošíkové nebo k Miloši Zemanovi. „A vše proběhne s tichým vědomím Víta Bárty,“ píše Škárka na serveru Vaševěc.cz.