Svoboda vyzývá Béma, aby pozastavil členství v ODS

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: profimedia.cz

Předseda pražské ODS a primátor hlavního města Bohuslav Svoboda řekl, že kdyby byl na místě bývalého primátora a nynějšího poslance Pavla Béma, pozastavil by své členství ve straně. Jeho názor podpořilo i grémium pražské ODS, řekl po skončení jednání. Reagoval tak na zveřejněné odposlechy telefonátů mezi Bémem a lobbistou Romanem Janouškem, které naznačují lobbistův výrazný vliv na dění v metropoli.

„Situace, která je, je velmi vážná. Podrobně jsme se tou otázkou zabývali. (…) Kdybych se dostal do takové situace jako Pavel Bém, své členství ve straně bych pozastavil,“ konstatoval Svoboda. Primátor řekl, že chce o situaci jednat i s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem. Svoboda prý Béma pozval na jednání. „Sdělil mi, že je na cestě do Tbilisi a že se mi ozve,“ poznamenal primátor.

Svoboda také zdůraznil, že na pražském magistrátu v době, kdy na něj měl podle odposlechů vliv lobbista Janoušek, nebyl. Řekl, že šel do politiky právě proto, aby se takové věci, které jsou v odposleších zaznamenány, nemohly dít. Odposlechy ukazují Janouškův vliv na dění na magistrátu, uvnitř ODS nebo tehdejší vlády. Podle odposlechů Janoušek v Praze spolurozhodoval o prodeji majetku, o územním plánu či o vedení akciových společností hlavního města Prahy. Zajišťoval také někdejšímu primátoru Bémovi zahraniční cesty, schůzky s politiky nebo nákupy luxusního zboží. Obsahem odposlechů telefonátů se již začala zabývat policie.

Janoušek navíc podle policie v pátek srazil svým autem ženu a z místa nehody ujel. Policie mu proto v neděli předala obvinění z úmyslného trestného činu těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.