Svobodní a soukromníci se spojili proti Babišovi, prý likviduje podnikatele

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach Zdroj: ctk

Získat až deset procent hlasů v krajských volbách a na Zlínsku obsadit post hejtmana. To je cíl koalice Svobodných a Strany soukromníků, kterou předsedové obou uskupení stvrdili podpisy. Společný postup před podzimním kláním o krajská zastupitelstva chápou jako generální zkoušku na volby do Poslanecké sněmovny v roce 2017.

Obě partaje se shodují hlavně na kritice vlády a jejího prvního místopředsedy Andreje Babiše (ANO). Jím prosazená kontrolní hlášení k DPH a chystaná elektronická evidence tržeb jsou podle nich pro podnikatele a živnostníky likvidační. „Naším cílem je překročit pětiprocentní hranici, abychom společně hráli významnější roli na české politické scéně. Brojíme proti elektronickému papírování a obecně nárůstu byrokracie na úkor svobod a soukromí,“ shrnul předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Agrolevicová vláda dělá všechno pro to, aby pošlapala podnikání v Česku,“ dodal šéf Strany soukromníků Petr Bajer. Podrobnosti programů s důrazem na jednotlivé regiony, sestavení společných kandidátek formou zipu a financování propagace se bude projednávat na úrovni krajských organizací. Soukromníky bude podporovat senátor a majitel holdingu Synot Ivo Valenta. „Transparentně jim budu dál poskytovat peníze. Je na dohodě obou stran, jak si je rozdělí,“ vysvětlil.

Zatím největším úspěchem strany Svobodných bylo předloňské zvolení Macha do Evropského parlamentu, jejich partneři zase uspěli s Valentou v minulých senátních volbách. Strany spolupracují od loňského října, kdy uspořádaly v Praze demonstraci proti vládním zásahům do podnikání.

Mach: Společně dosáhneme lepšího volebního zisku

Letos chcete atakovat pětiprocentní hranici v krajských a příští rok také v parlamentních volbách. Co spolupráce s ODS a TOP 09?

Vystupoval jsem na sérii konferencí jak občanských demokratů, tak TOP 09. O případné spolupráci lze uvažovat, pokud nezískáme v krajských volbách dostatečnou podporu. Neskrýváme ale, že bychom rádi získali voliče ODS, kteří nás dosud nevolili, protože se báli, že by jejich hlasy propadly.

Co máte společného se Stranou soukromníků?

Chceme ukázat, že se středopravicové strany umějí dohodnout na něčem, co dává smysl – a dosáhnout tak lepšího volebního výsledku než při samostatném postupu. Kromě ochrany svobod a soukromí se shodujeme v tom, že stát i kraje by měly hospodařit s vyrovnanými rozpočty. Jsme proti nespravedlivým dotacím, které jdou ve prospěch jedněch na úkor druhých.

Co pohled na evropskou integraci?

I my podporujeme volný pohyb zboží jako podnikatelé, byť si myslíme, že k tomu nepotřebujeme Evropskou unii. Žádné fatální rozdíly v názorech nemáme, v devadesáti procentech se naše programy shodují.

Glosa: Svobodní Svobodní