Svobodovi muži nejsou v politice nováčky

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Delegáti sněmu pražské ODS dnes rozhodnou o tom, zda primátor Bohuslav Svoboda dokončí loňský převrat v zastupitelstvu a radě magistrátu hlavního města. Stále není jisté, zda se vedle šéfa stranické organizace, kde je Svoboda jasným favoritem, budou volit i čtyři její místopředsedové, jak prosazuje primátorovo křídlo.

Většina kandidátů sice nepatří k tvrdému jádru „staré gardy“ jako Rudolf Blažek, Pavel Klega nebo Tomáš Chalupa, v pražské politice ale nejsou žádnými nováčky. Někteří z nich mají kontakty na vlivné podnikatele a „kmotry“.

I když má zhruba stovka delegátů, kteří se sejdou v Top Hotelu na Chodově, na programu zatím jen volbu předsedy, je nanejvýš pravděpodobné, že se bude volit i první místopředseda. Pokud bude Svoboda zvolen, tento post se automaticky uvolní.

Většinovou podporu na funkci prvního místopředsedy daly oblastní sněmy náměstkovi ministra financí Zdeňku Zajíčkovi. Ten se těší důvěře premiéra Petra Nečase, který stejně jako šéf státní pokladny Miroslav Kalousek podporoval vznik koalice občanských demokratů a TOP 09 na magistrátu. Zajíček je považovaný za muže blízkého exministrovi vnitra Ivanu Langerovi, jehož byl náměstkem. Langer má ve své straně stále silné slovo a patří mezi její nejvlivnější zákulisní hráče.

Podle dostupných informací se právě on podílel na loňském vyšachování Blažka, Klegy a dalších z městské rady. Zajíček v minulosti například převzal vedení ODS v Praze 5 po jednom z hlavních spojenců exprimátora Pavla Béma Milanu Jančíkovi. A o tom, jak to chodí na radnici a v jejích kuloárech, ví své. V letech 1999 až 2002 byl ředitelem Magistrátu hlavního města Prahy.

Místopředsedou by se mohl stát i poslanec Marek Benda, jeden z nejloajálnějších spojenců Nečase a Svobody, který minulý podzim otevřeně podpořil primátora proti jeho odpůrcům v pražské stranické buňce.

Alternativou Bendy je starosta Prahy 4 Pavel Horálek. Ten stojí za některými kontroverzními stavebními projekty a má úzké kontakty na podnikatele Ondřeje Palounka, jednoho z údajných pražských kmotrů.

Svoboda vede nad Janečkem 12:1

Primátor Bohuslav Svoboda je jasným favoritem volby šéfa pražské organizace ODS. Od 15 pražských oblastních sněmů strany získal dohromady 12 nominací. Naopak Svobodův protikandidát, bývalý radní a poslanec Jiří Janeček má jen jednu ze své domovské Prahy 11. O posty místopředsedů se vedle Zdeňka Zajíčka, Marka Bendy a Pavla Horálka ucházejí i Tomáš Portlík, Ondřej Pecha a současný místopředseda Josef Nosek.

Pavel Horálek, Josef NosekPavel Horálek, Josef Nosek | e15Jiří Janeček Ondřej PechaJiří Janeček Ondřej Pecha | e15