Tak ne 2015, ale až 2016. ČNB opět posunula konec intervencí

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Devizové intervence České národní banky, kterými se snaží udržet kurz poblíž 27 korun za jedno euro, hned tak neskončí. Bankovní rada ČNB totiž opět posunula přibližný termín jejich ukončení, a to z původně předpokládaného roku 2015 až na rok 2016.

Centrální banka ukončení intrevenčního režimu neustále odkládá. Nejdříve mluvila o začátku roku 2015, pak o jeho polovině.

„Bankovní rada konstatuje, že ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než v roce 2016,“ uvedl dnes guvernér ČNB Miroslav Singer. A vyloučeno podle něj není ani ještě větší oslabování kurzu. Pro případné oslabení koruny na ještě slabší úroveň by podle Singera ale bylo třeba, aby bankovní rada shledala další zřetelné posílení vlivů působících proti růstu cen.

Takovým vývojem by podle Singera mohl být nyní negativní vývoj v eurozóně. „Těžko se mi hodnotí situace eurozóny, která je pro toto rozhodující. Jsou tam znaky oživení, na druhou stranu ten propad očekávání v cenovém vývoji pokračuje a data nenaznačují, že by se to mohlo obrátit. Kdyby se k tomu přidal nějaký ekonomický otřes, tak to je ten rozhodující zdroj pro takové rozhodnutí,“ uvedl.

Nová makroekonomická prognóza ČNB nadále počítá s udržením kurzu poblíž 27 Kč/EUR a pokračováním intervenčního režimu do třetího čtvrtletí příštího roku. Rizika možného vývoje jsou v nové prognóze centrální bankou hodnocena jako mírně protiinflační. Prognóza vždy předpokládá ekonomický vývoj na základě dostupných dat a bankovní rada se k takovému odhadu může vyjádřit a zaujmout vlastní stanovisko.

Podle nové prognózy by měla inflace ve třetím i čtvrtém čtvrtletí 2015 činit dvě procenta. Předchozí odhad počítal ve třetím čtvrtletí s inflací 2,2 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí s inflací 1,9 procenta. „Prognóza očekává, že počínaje třetím čtvrtletím 2014 se bude celková inflace postupně zvyšovat a ve druhé polovině příštího roku se vrátí k dvouprocentnímu cíli,“ uvedl Singer. Průměrná inflace letos bude podle ČNB 0,4 procenta a příští rok 1,8 procenta.

Devizové intervence spustila ČNB s cílem uvolnit měnové podmínky a zabránit hrozící deflaci. Analytici se většinou domnívají, že intervence rada ukončí už ve druhé polovině příštího roku, někteří ale nevylučují pokračování režimu právě až do roku 2016.

V posledních dnech někteří analytici vyjádřili názor, že v případě velmi špatného vývoje ekonomiky, a tím i opětovné hrozby deflace, by mohla ČNB přistoupit i k posunutí kurzového závazku, tedy k většímu oslabení koruny.

Bankovní rada také nechala úrokové sazby na historických minimech - na dosud nejnižší úrovni v historii je drží již přes rok a půl. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta.

kurz korunykurz koruny|E15vývoj kurzu koruny za poslední rok