Tomšík: Skokové posílení koruny po uvolnění kurzu nehrozí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Není důvod očekávat skokové posílení koruny poté, co Česká národní banka skončí s politikou udržování kurzu na úrovni 27 Kč/euro. Poslancům z rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny to řekl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Podle něj se ukazuje, že kurz koruny není podhodnocený, ale naopak že byl v době krize nadhodnocený. Banka zavedla kurzový závazek v listopadu 2013.

Podle Tomšíka by se neměl opakovat scénář prudkého posílení švýcarského franku, jedním z důvodů je odlišný charakter české ekonomiky. Švýcarská centrální banka v lednu zrušila limit pro kurz domácí měny vůči euru. Švýcarský frank krátce poté posílil vůči jednotné evropské měně o téměř 30 procent. ČNB je připravena reagovat na neočekávané výkyvy kurzu, dodal Tomšík.

Viceguvernér dále řekl, že se ČNB vrátí k používání úrokové politiky, až to bude zapotřebí. Připomněl, že banka snižovala úroky od srpna 2008 až do roku 2012. V listopadu 2013 pak oslabila kurz koruny intervencí.

Koncem března bankovní rada ČNB potvrdila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhé polovině roku 2016. Zároveň upozornila, že v případě obnovení rizik deflace je připravena kurzový závazek ze současných 27 korun za euro posunout, tedy dále měnu oslabit.

Tomšík zopakoval, že ČNB očekává pro letošek růst české ekonomiky o 2,6 procenta a v příštím roce zrychlení až na tři procenta. Úrokové sazby by měly zůstat na minimech. Růst ekonomiky zhodnotil pozitivně, poznamenal, že volných pracovních míst je nyní nejvíc za posledních šest let.