TOP 09 chce státní podniky podřídit ministerstvu průmyslu, Babiš to odmítá

TOP 09 navrhla, aby všechny společnosti s majetkovou účastí státu řídilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Mělo by pak být silné jako ministerstvo financí. Ministr financí Andrej Babiš návrh odmítá, ministerstvo se zatím nebude vyjadřovat.

„Škoda, že to pan Kalousek nenavrhl, když seděl na místě ministra financí. TOP 09 asi vidí perspektivu spolupráce s ČSSD. Historicky ukončením činnosti Fondu národního majetku byla správa státem ovládaných společností v gesci MF. Ministerstvo průmyslu a obchodu má vytvářet tržní prostředí pro všechny podnikatelské subjekty v Česku. Úkolem MF je spravovat veškerá finanční aktiva státu,“ reagoval Babiš.

Ministerstvo financí by podle návrhu TOP 09 mělo od ostatních ústředních orgánů státní správy převzít také koordinační a metodickou pravomoc vůči státním i národním podnikům typu Lesů ČR nebo Budějovického Budvaru. Cílem je zefektivnit jejich řízení, neboť kompetence ministerstev vůči těmto firmám jsou upraveny různými právními předpisy.

Účelem návrhu je vytvořit ve vládě dvě silné ekonomické pozice s mírně odlišnými prioritami a odpovědností. Vedle silného ministerstva financí s odpovědností za rozpočet by mělo vzniknout i silné ministerstvo, které bude odpovědné za konkurenceschopnost a hospodářský růst.