TOP 09 nevzdává snahu převzít vládu nad Prahou

Pražský magistrát

Pražský magistrát Zdroj: Jan Rash

TOP 09 nadále usiluje o sestavení nové metropolitní koalice. Musí však čekat na výsledek kongresu ODS a stanovisko ČSSD. Bez jejich podpory nemá na sestavení vlády šanci.

V Praze vládne bezčasí. Poté, co projektu menšinové koalice z dílny TOP 09 vypověděli podporu nezávislí zastupitelé v čele s exprimátorem Tomášem Hudečkem, se jednání o nové sestavě zastavila. Topka, druhá nejsilnější strana v Praze, však svou snahu nevzdává. Stále počítá s hlasy Trojkoalice, Pirátů a tichou podporou ODS. K dosažení většiny v zastupitelstvu Prahy jí ale chybí jeden hlas, a tak nově hodlá ke spolupráci přizvat ČSSD.

Se sociálními demokraty se hodlá sejít příští týden, ti ale mají stále platnou dohodu s hnutím ANO, kterou nechtějí vypovědět. „Schůzku neodmítáme, je naší povinností situaci řešit. Projekt TOP 09 a spol. se ale nepovedl, a tak není pravděpodobné, že bychom se k němu přidali,“ zdůraznil Petr Dolínek (ČSSD), náměstek pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO).

K většině v zastupitelstvu chybí nově formované menšinové koalici jeden hlas. Chce proto ke spolupráci přizvat ČSSD.

Jinak než dosud začínají mluvit zastupitelé z Trojkoalice. Lidovec Jan Wolf připomněl, že koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, která se rozpadla koncem roku, měla nadpoloviční většinu hlasů, a tak nelze vyloučit, že by mohla znovu fungovat. Jedním dechem ale dodal, že zatím podporuje záměr TOP 09. Sociální demokraté si dokážou představit jak obnovení původní koalice, tak širokou spolupráci nejúspěšnějších stran ve volbách, tedy ANO, TOP 09, ČSSD, ODS a Trojkoalice.

Předseda klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný tvrdí, že v úvahu připadá dokonce pět variant sestav, které by mohly vládnout Praze. Varianty ale odmítl uvést. Dosavadní snaze topky uškodilo i to, že o průběhu a postupu vedených jednání detailně informovala. V Praze momentálně vládne okleštěná sedmičlenná rada z řad už neexistující koalice. Obsazena tak nejsou čtyři místa radních.