Transparency: Novelu o veřejných zakázkách už neměňte

veřejné zakázky

veřejné zakázky

Organizace Transparency International (TI), která je součástí Platformy pro transparentní veřejné zakázky, dnes veřejně vyzvala poslance, aby už nezasahovali do návrhu novely zákona o veřejných zakázkách. TI se domnívá, že novela může v současné podobě výrazně přispět k protikorupčnímu boji a některé pozměňovací návrhy, týkající se například pravidel pro zveřejňování tendrů, by ji mohly poškodit. Podobný názor vyslovil pro server E15.cz i šéf celé Platformy Daniel Weinhold.

„TI na novele například vítá snížení limitů pro zakázky malého rozsahu a zrušení soutěže v případě podání jediné nabídky a vypsání nového tendru, což by mělo zabránit takzvaným jednohubkám v zakázkách,“ uvedl předseda správní rady TI Jan Spáčil s tím, že krokem v před je také povinnost zveřejňovat veškeré smlouvy v zakázkách nad půl milionu korun.

Ovšem komplexní pozměňovací návrh, kterým by se měly v současnosti zabývat poslanecké výbory, přidává do této povinnosti výjimku. Zveřejňovat by se tedy neměly smlouvy, které obsahují informace utajované podle zvláštního předpisu, ale nikdo již neříká, podle jakého. „Tento návrh by mohl snížit transparentnost a veřejnou kontrolu,“ dodal Spáčil.

Daniel Weinhold nahlíží na situaci podobně. „Pravděpodobně to má mířit na takové informace, jako jsou osobní údaje či státní tajemství. Problémem je, že zvláštní právní předpis by si někdo mohl vyložit jako obchodní zákoník a obchodní tajemství.“ Pokud by tedy dodavatel řekl, že významné části smlouvy považuje za obchodní tajemství, tak se smlouva nesmí zveřejnit. „Kdeco je tak možné označit za tajné a celý smysl zákona se tím poškodí,“ vysvětlil dále Weinhold.

TI se také nelíbí, že by pozměňovacím návrhem mohla z vlastního vládního návrhu zmizet povinnost předběžného oznámení pro podlimitní zakázky, nebo že by se kvůli pozměňování a osekávání mohla oddálit účinnost celé novely. Ředitel TI David Ondráčka se proto domnívá, že novela by se měla přijmout tak, jak je nyní napsána. „Mnoho věcí je možné pozměňovat později - v době, kdy už bude novela platit. Neztrácejme tedy čas nyní a přijměme sice nedokonalý, ale rozhodně dobrý zákon,“ uzavřel.

Novela výrazně mění současnou praxi při zadávání veřejných zakázek

Platforma pro transparentní veřejné zakázky se shoduje, že vládní návrh novely o VZ podstatně snižuje riziko korupce. Pokud bude přijata v současné podobě, tak se například od roku 2014 sníží limit pro povinné vypsání VZ na jednotnou hranici 1 milion korun. Nově bude také nutné uveřejňovat veškeré informace a dokumenty spojené s VZ, jako například smlouvy, konečnou cenu a podobně.

Další novinkou by měla být informační povinnost o vlastnické struktuře či zavedení nového institutu významných (nadlimitních) VZ s hodnotou více než 300 milionů korun. Tyto zakázky by podléhaly schválení vlády nebo zastupitelstva a musí mít oponentní posudek.

Podstatné je také například to, že zadavatel bude muset vydat prohlášení o tom, že je mu známo minimálně pět dodavatelů na trhu, kteří splňují kvalifikační předpoklady VZ. Pokud zadavatel zná pouze tři a méně dodavatelů, je povinen zadávací řízení zrušit.