Tripartita se dohodla na předčasných důchodech pro namáhave profese

Polovina lidí si nemůže dovolit spořit na důchod

Polovina lidí si nemůže dovolit spořit na důchod Zdroj: ctk

Lidé vykonávající namáhavá a riziková povolání budou moci odejít do předčasného důchodu, aniž by se jim snížila penze. Na výplatu předčasných důchodů jim totiž přispějí zaměstnanci. Shodl se na tom dnes expertní tým tripartity. Nová úprava by měla být součástí novely reformující systém penzijního připojištění.

Podle expertního týmu by mohli zaměstnanci z namáhavých profesí odcházet do důchodu o jeden rok až pět let dříve, než je dáno zákonem. Seznam profesí přitom není dopředu určený. U jednotlivých zaměstnavatelů by se stanovil v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu.

Za tyto lidi by zaměstnavatel spořil u penzijního fondu částku ve výši dvou až tří procent mzdy, a to nad její rámec. „My požadujeme tři (procenta), aby to mělo reálný smysl,“ řekl Vít Samek z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Podle Jaroslava Pejši z Odborového sdružení železničářů (OSŽ) se přitom musí tento bod ještě doladit. Smlouvu s fondem totiž budou muset se vší pravděpodobností uzavírat sami zaměstnanci. „Kdyby to byla smlouva zaměstnavatele s penzijním fondem, tak bychom se dostávali do rozporu s evropským právem,“ řekl Pejša.

Naspořené prostředky by byly určeny na předčasnou penzi. Umožnila by zaměstnancům překlenout období do doby, než budou dostávat plný starobní důchod. Výše předčasného důchodu se přitom bude pohybovat podle toho, kolik se naspoří. Odbory chtějí, aby se blížila částce, kterou by člověk dostával po dosažení důchodového věku. Pokud zaměstnanec naspořenou částku nevyužije vůbec, měla by se přesunout na jeho doplňkovou penzi z penzijního připojištění.

Jak dodal Samek, doba, po kterou budou lidé dostávat předčasný důchod, by měla být považována za takzvanou náhradní dobu pojištění, aby se lidem nekrátila klasická plná starobní penze v důsledku toho, že neplatí pojištění nebo pobírají předčasný důchod. Jednání by měla být uzavřena do koce srpna, uvedl Pejša

Podle nedávno schváleného zákona by se měl postupně prodlužovat věk pro odchod do důchodu. Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 až v 67 letech, což je dosavadní horní hranice.

Novela ale počítá s tím, že mladší ročníky by odcházely do důchodu ještě později, letošní desetiletí například v 71 letech, děti narozené v příštím roce pak až v 73 letech, tedy v roce 2085. Důchodový věk se totiž bude podle novely oddalovat každému ročníku o dva měsíce, jako je tomu nyní u mužů.