Tykač může ke svému majetku, policie nemá dost důkazů

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Pražský vrchní soud odblokoval majetek miliardáře Pavla Tykače, který mu policie v červenci zastavila kvůli vyšetřování kauzy CS Fondů. Chybí jasný důkaz, že by Tykač obdržel výtěžek z trestné činnosti.

Blokovat majetek bylo nepřiměřené, uznal soud

O odblokování majetku čtvrtého nejbohatšího Čecha rozhodl soud minulý týden v pátek, jak uvedl server Aktuálně.cz. Tykač tak má znovu přístup k nemovitosti v hodnotě 102 milionů korun a také bankovnímu účtu, kde má statisíce korun.

Policie zablokovala Tykačův majetek kvůli podezření, že se podílel na vyvedení majetku z CS Fondů. V 90. letech z nich zmizela zhruba miliarda korun. Soud ale nyní rozhodl, že zablokování majetku je vzhledem k důkazní situaci nepřiměřené. Z doposud provedeného vyšetřování prý totiž nijak nevyplývá, že by se Pavel Tykač jakkoliv podílel na trestné činnosti související s CS Fondy.

Kauza vytunelovaných CS fondů
V březnu 1997 byl ze tří fondů spravovaných společností C.S. Fond převeden majetek v hodnotě 1,23 miliardy korun na účet makléřské společnosti Umana. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Peníze byly odčerpány z Plzeňské banky, která byla depozitářem fondu. Peníze se už zpátky získat nepodařilo - většina skončila na účtech v zámoří.
CS fondy do února 1997 ovládala finanční skupina Motoinvest finančníka Pavla Tykače.
V únoru 2007 zmírnil odvolací soud předchozí rozsudek pražského městského soudu a poslal do vězení za podvod čtveřici mužů.
Bývalý jednatel Umany Josef Matoulek dostal osm let vězení, další jednatel této firmy Vladislav Naď si vysloužil pět let, uprchlý makléř Umany Tomáš Roit a tehdejší předseda představenstva správcovské společnosti CS Fondů Václav Vojtíšek (dříve Václav Franta) dostali po čtyřech letech. Matoulek, který v srpnu 2009 nastoupil do vězení, se opakovaně a marně snažil verdikty zvrátit. Naposledy jeho žádost odmítl v polovině loňského června pražský vrchní soud.
Kvůli vytunelování CS Fondů jejich pokračovatel, otevřené fondy Akro, požadoval po státu více než miliardové odškodné s odůvodněním, že úředníci nepozastavili převod peněz do zahraničí. Prvoinstanční soud Akru v lednu 2005 vyhověl, verdikt ale zrušil odvolací soud.
Loni v listopadu Městský soud v Praze rozhodl, že stát má zaplatit společnosti Akro přes 2,1 miliardy korun. Ministerstvo financí oznámilo, že proti rozhodnutí podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Soudy ještě řeší spor mezi českým státem a kyperskou společností SG Solar Green Limited (dříve Lapursa), která požaduje téměř miliardu korun jako náhradu škody způsobené vytunelováním CS fondů.