U státních maturit dopadlo nejlépe Klausovo gymnázium PORG

Václav Klaus mladší

Václav Klaus mladší Zdroj: ctk

Z téměř 1300 středních škol dopadlo u státních maturit nejlépe pražské soukromé Gymnázium PORG ředitele Václava Klause mladšího, výsledky dnes prezentovalo ministerstvo školství.Ten se přitom paradoxně dříve vyslovil proti současnému projektu státních maturit kvůli přebujelé administrativě či neobjektivitě. Státní maturita rovněž ale odhalila i školy, kde bylo neúspěšných více než 70 procent studentů.

Ministerstvo školství dnes uveřejnilo seznam deseti top středních škol, zabodovala hlavně prazšká gymnázia (šest škol z deseti), na seznamu se objevily také gymnázia z Brna, Českých Budějovic, Mladé Boleslavi a Pardubic. Na druhé straně žebříčku se ocitli studenti nástavbových oborů, kterých propadlo 44 procent, z učňů neprošla asi třetina. Ministerstvo ale nechce zveřejňovat kompletní žebříček škol, úředníci počítají, že zvlášť v menších městech si rodiče mezi sebou řeknou, na kterých školách propadlo mnoho žáků. To by mohlo vést k rapidnímu poklesu uchazečů o tyto školy.

Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) se ale maturity odehrály hladce. Uvedl také, že nechystá personální změny v centru pro přípravu maturit Cermat. Spekulovalo se totiž o možném odvolání současného šéfa Cermatu Pavla Zeleného.

Ten dnes odtajnil bližší fakta o tom, kde v republice jsou nejlepší čestináři, matikáři a studenti cizích jazyků. Matematika se povedla nejvíce studentům na Vysočině, češtinu zvládli nejlépe studenti na Královehradecku a cizí jazyky nejlépe zvládli maturanti v Praze, uvedl Zelený.

O výsledcích jednotlivých škol by se podle Dobeše měli ptát i zřizovatelé, tedy kraje. Česká školní inspekce pak bude u neúspěšných škol chtít, aby provedla opatření k nápravě. „Rodiče budou mít možnost, tak jak já mám u svých dětí, jít do školy a říct jako rodič, že chci vědět, jak si stály (školy) při státní maturitě, jaké měly procento úspěšnosti a neúspěšnosti,“ uvedl ministr s tím, že výsledky škol by měly být i ve výročních zprávách.

Klaus mladší své gymnázium pochválil

Václav Klaus mladší neskrýval z výsledků svou radost: „Celkem obdrželi naši studenti dvakrát chvalitebnou, všechny ostatní testy byly hodnoceny na jedničku,“ pochlubil se ředitel Klaus a dodal, že 80 procent jeho studentů si přitom vybralo těžší verzi maturit.

Druzí nejlepší pak byli studenti pražského Gymnázia Jana Nerudy, třetí nejúspěšnější maturanti z pražského Arcibiskupského gymnázia. Do nejlepší desítky se dostala jen gymnázia, mimo jiné i pražské Keplerovo gymnázium nebo brněnské Gymnázium M. Lercha. Také ředitel prestižního brněnského gymnázia se vyslovil proti státním maturitám.

Deset nejlepších škol při státní maturitě

PořadíŠkola - názevTyp školy
1.PORG (Praha)soukromé
2.Gymnázium Jana Nerudy (Praha)státní
3.Arcibiskupské gymnázium (Praha)církevní
4.Gymnázium Nad Alejí (Praha)státní
5.Cyrilometodějské gymnázium (Brno)církevní
6.Gymnázium Palackého (Mladá Boleslav)státní
7.Gymnázum Dašická (Pardubice)státní
8.Gymnázium Nad Kavalírkou (Praha)státní
9.Gymnázium Jana Keplera (Praha)státní
10.Biskupské gymnázium J.N. Neumanna (České Budějovice)církevní

Ministerstvo také sestavilo žebříček nejlepších odborných škol, zde bodovalo pražské Waldorfské lyceum. Z každého kraje pak úředníci zveřejnili tři nejlepší gymnázia a tři nejlepší odborné školy, všechny školy k tomu daly souhlas.

Deset nejlepších středních odborných škol při státní maturitě

PořadíŠkola - názevTyp školy
1.Střední škola-Waldorfské lyceum (Praha 4)státní
2.SPŠ sdělovací techniky (Praha 1)státní
3.Masarykova obchodní akademie (Rakovník)státní
4.VOŠ pedagogická a sociální, SŠ pedagogická a Gymnázium (Praha 6)státní
5.Obchodní akademie, VOŠ cestovního ruchu a jazyková škola (Hradec Králové)soukromá
6.Obchodní akademie Heroldovy sady (Praha 10)státní
7.Obchodní akademie a jazyková škola (Přerov)státní
8.VOŠ, Obchodní akademie a jazyková škola (Klatovy)státní
9.Obchodní akademie (Plzeň 1)státní
10.VOŠ a Střední průmyslová škola (Žďár nad Sázavou)státní

U maturit propadlo 19,5 procenta studentů, tedy asi 17 tisíc lidí. Ti si nyní mohou zažádat o přezkoumání výsledků, opravné termíny se konají v září. Maturity se připravují 14 let, přišly celkem na 680 milionů korun. Proti výsledkům státních maturit se zatím odvolalo asi 200 studentů, už nyní je to v meziročním srovnání více.