Učitelé mohou dostat v březnu přidáno, záleží na krajích

Ministr školství Josef Dobeš chce opět zavést učební osnovy pro základní školy.

Ministr školství Josef Dobeš chce opět zavést učební osnovy pro základní školy.

Učitelé dostanou přidáno nejdřív v březnu. Ačkoliv jim od tohoto roku byly přislíbeny čtyři miliardy navíc, zvýšení mezd zdržuje administrativa. V lednu peníze podle nových normativů rozepisovali úředníci na ministerstvu, v únoru pak kraje.

Teprve v březnu se ředitelé škol dozví, kolik nakonec dostanou na výplaty. Předseda školských odborů František Dobšík řekl, že učitelky ve školkách si mohou polepšit až o 3000 korun. Na středních školách dostanou přidáno jen pár set.

Podobné zpoždění kvůli administrativě bylo i v minulých letech. Právě s rozdělením peněz podle nových tarifů by ale podle Dobšíka mohl být problém. Ministerstvo prý totiž navýšilo peníze mezi jednotlivé typy škol stejně, bude nyní na krajích, aby nové platové tabulky zohlednily ve výši odměňování. „U mateřských škol hodně učitelek přešlo z nižší do vyšší tabulky,“ vysvětlil Dobšík. Učitelkám ve školce tak mohou platy poskočit asi o 2000 až 3000 korun, bude pro ně tedy třeba víc peněz ze čtyřmiliardového balíku. Naopak pedagogové na středních školách by měli na výplatní pásce najít jen o pár set víc.

Od tohoto roku se totiž zrušily platové tabulky podle kvalifikovanosti. Rozdělení bylo problematické, například učitelka v mateřské škole splňovala požadovanou kvalifikaci i se střední školou pedagogického směru, přesto brala výrazně méně než její kolegyně s vysokou školou.

Až se ředitelé škol v březnu od kraje dozví, kolik peněz dostanou, budou moci určit navýšení platů. Školské odbory chtějí také hlídat, jestli se někomu plat nesnížil. Od ledna byl totiž učitelům zrušen takzvaný věkový automat, podle něhož se pedagogům navyšoval plat podle délky praxe. Od ledna však o zařazení do příslušné stupnice rozhoduje ředitel školy. Odboráři už dříve varovali, že zkušení kantoři by tak teoreticky mohli přijít třeba o 4000 korun měsíčně.

Podle statistik z roku 2010 brali učitelé včetně vedoucích pracovníků škol průměrně 25.150 korun. Mladí kantoři bez praxe mají nástupní plat dvacet tisíc hrubého.