Uhlíř je blíže postu ústavního soudce, popořil jej senátní výbor

Advokát David Uhlíř

Advokát David Uhlíř Zdroj: ctk

Místopředseda České advokátní komory David Uhlíř se zřejmě stane ústavním soudcem. Senátu to doporučil jeho ústavně-právní výbor. Jednomyslnou podporu získal Uhlíř i ve výboru pro lidská práva. Senát jako celek o návrhu rozhodne za týden, tedy 3. prosince.

Uhlíře nominoval prezident Miloš Zeman, který by si přál mít v týmu ústavních soudců advokáta. Spektrum soudcovského sboru by mohl obohatit jako odborník z aplikační praxe, navíc se zkušenostmi insolvenčního správce,“ uvedl v nominačním dopise.

Odborník na občanské právo Uhlíř působí v advokacii od roku 1979. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde v současné době přednáší. V komoře advokátů je nejen místopředsedou, ale rovněž členem zkušební komise pro občanské, rodinné a pracovní právo. Komoru reprezentuje i v mezinárodních organizacích.

V týmu ústavních soudců by Uhlíř nahradil Ivanu Janů, jejíž mandát skončil v polovině září. V případě senátního souhlasu s jeho jmenováním bude mít Ústavní soud opět všech 15 členů.