Ukrajina podle EU zaplatila Rusku část dluhu za plyn

plynový kohout, plyn,

plynový kohout, plyn, Zdroj: Will Merydith, Flickr, CC BY 2.0

Ukrajinská státní společnost Naftogaz předložila potvrzení o tom, že zaplatila Rusku 786 milionů dolarů (15,8 miliardy korun) z dluhu za plyn. Částka pokrývá odběry v únoru a březnu, řekl dnes po jednání s oběma stranami sporu v Berlíně komisař Evropské unie pro energetiku Günther Oettinger. Celková výše ukrajinského dluhu je podle Moskvy 3,5 miliardy dolarů.

Ruští představitelé sice původně požadovali zaplacení celého dluhu před pokračování rozhovorů, nyní ale podle Oettingera přistoupili na další schůzku, která by se měla uskutečnit v pondělí v Bruselu.

Podle Oettingera Ukrajina zaplatila částku za období, ve kterém nejsou mezi oběma stranami spory o objemu dodaného plynu, ani o jeho ceně. V daném období ruská státní společnost Gazprom dodávala Ukrajině plyn za 268,5 dolaru za 1000 metrů krychlových, v dubnu ale cenu jednostranně zvýšila na 485 dolarů.

Ukrajina dluží Rusku za dodávky plynu od loňského listopadu do letošního května. Dnes ukrajinští představitelé uvedli, že jsou ochotni uhradit dluh za celé období, pokud by se vypočítával z ceny 268,5 dolaru za 1000 metrů krychlových plynu, ruská strana na to ale zatím nepřistoupila.

Pokud Rusko do pondělí dostane dosud zaplacené peníze, je Moskva podle Oettingera ochotna pokračovat stejný den v jednáních o dluhu za plyn. Eurokomisař očekává, že by se pondělní jednání týkala i ceny plynu pro Ukrajinu.

V pátek se nejednalo

V průběhu pátku zástupci Ruska a Ukrajiny o ceně odebíraného plynu nejednali. „Hospodářské vztahy mezi společnostmi Naftogaz a Gazprom jsou velmi narušené, co se týká důvěry,“ řekl na tiskové konferenci ruský ministr energetiky Alexander Novak. „Abychom mohli vést konstruktivní rozhovory o ceně, potřebujeme krok, který by obnovil naši důvěru. Proto čekáme, až na naše účty dorazí ukrajinská platba,“ dodal. Podle něj zatím Gazprom peníze neobdržel, očekává je nejpozději v pondělí.

Novak také uvedl, že pokud se nepodaří situaci urychleně vyřešit, bude Rusko od Ukrajiny požadovat platbu za dodávky plynu předem. Za červnové dodávky by v takovém případě podle Novaka musel Kyjev zaplatit už v úterý. Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan řekl, že Kyjev má zájem situaci řešit. „Jsme si jisti, že nejpozději v pondělí budou námi zaplacené peníze na účtu Gazpromu,“ řekl s tím, že zdržení nastalo zřejmě při převodech mezi jednotlivými bankami.

V pondělí se bude jednat jak o dodávkách, tak o ceně

Prodan také očekává, že v pondělí se bude jednat jak o dalších dodávkách plynu na Ukrajinu, tak i o ceně. Kyjev podle něj při jednáních bude vycházet z původní ceny 268,5 dolaru za 1000 metrů krychlových plynu, je ale ochoten ke kompromisu. Pokud by ale Moskva trvala na ceně, kterou nyní Kyjevu účtuje, obrátila by se Ukrajina podle Prodana na stockholmskou arbitráž. Cenu totiž považuje za nespravedlivou.

Kyjev se snaží změnit podmínky dohody z roku 2009 uzavřené za vlády expremiérky Julije Tymošenkové. Podle této dohody musí Ukrajina koupit stanovený objem plynu, ať ho potřebuje nebo ne, za cenu 485 dolarů za 1000 metrů krychlových, což je nejvyšší cena v Evropě. Poté, co bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč loni na podzim odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, Rusko cenu snížilo až na 268,5 dolaru. Po únorovém svržení Janukovyče však nyní Rusko trvá na platnosti staré smlouvy a staré ceny.