Únorová inflace byla vyšší než očekávala ČNB

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: CC BY-SA 3.0: Jklamo via Wikimedia

Únorová meziroční inflace, která zůstala na lednových 0,1 procenta, byla lehce nad očekáváním České národní banky. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Například pokles cen pohonných hmot byl o něco menší, než odhadovala centrální banka. Regulované ceny mírně vzrostly, zatímco ČNB očekávala jejich pokles.

Korigovaná inflace bez pohonných hmot byla v únoru nepatrně vyšší, než očekávala prognóza ČNB. Naopak ceny potravin v únoru meziročně poklesly o něco výrazněji. Dopady změn nepřímých daní se pak v únoru 2015 vyvíjely zcela v souladu s odhady ČNB.

Zveřejněná data nadále podle Holuba potvrzují náhled ČNB, že předloňské rozhodnutí začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby deflace spojené s propadem poptávky. Vliv oslabení koruny do inflace prostřednictvím dovozních cen podle ČNB doznívá. Kurz ale nadále přispívá k růstu domácí ekonomiky, která působí směrem ke zvyšování cen.

„Stávající prognóza ČNB očekává, že se celková i měnověpolitická inflace budou v roce 2015 pohybovat okolo nulových, resp. mírně záporných hodnot a k jejich následnému zvýšení ke dvouprocentnímu cíli dojde během roku 2016,“ uvedl Holub.

Ten dále uvedl, že celkové tlaky na růst spotřebitelských cen se aktuálně vytrácejí, neboť pokles výrobních cen v eurozóně v kombinaci s propadem světových cen energetických komodit vede k výraznému snížení nákladů plynoucích z dovozních cen. „Toto jejich protiinflační působení odezní až počátkem roku 2016,“ uvedl. Naopak směrem ke zvyšování cen bude naopak působit pokračující růst domácí ekonomické aktivity a pozvolna zrychlující dynamika růstu mezd.

Česká ekonomika roste rychleji, než naznačoval předběžný odhad