Uplácel Dospiva Kalouska? Nesmysl, brání se ministr

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vit Simanek

Protikorupční útvar začal v uplynulých dnech prošetřovat ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska kvůli možné korupci. Policisté jej podezírají z toho, že v roce 2008 ještě jako ministr financí za KDU-ČSL povolil internetové kurzové sázky, za což měl dostat několikamilionový úplatek od Marka Dospivy, šéfa investiční skupiny Penta. Informuje o tom deník Právo. Podle Kalouska je ale obvinění absurdní a má prý jen poškodit TOP 09 před stranickým sjezdem.

Podle Práva figuruje ve spisu přímo Kalousek jako podezřelý z přijetí úplatku a zneužití pravomocí a Dospiva jako ten, kdo měl ministra financí uplatit. Oba však takové obvinění popírají. „Je to naprosto absurdní konstrukce, jejíž účel může být jediný, mediálně mě pošpinit, a to pokud možno ještě před sněmem TOP 09. Pravdy na tom nemůže být ani zbla. Povolovalo se to řadě společností a mohu absolutně vyloučit, že by za tím rozhodnutím byla jakákoliv korupční motivace nebo že bych za to vzal jakýkoliv úplatek. Jisté kruhy musí být velmi zoufalé, že něco takového vymýšlejí,“ řekl deníku Kalousek s tím, že jde podle něj spíše o policejní provokaci.

Penta vlastní mimo jiné sázkovou společnost Fortuna, která o povolení internetového sázení dlouho usilovala.

„Prověřování vedeme pro podezření z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku a také uplácení,“ řekl deníku bez dalších podrobností šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Zahájení oficiálního prověřování Právu potvrdila i mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Podle Kalouska je navíc vyloučené, aby to celé souviselo s jakýmkoliv sponzorským darem či korupcí. „Koneckonců povolovali jsme kurzovní sázení po internetu všem českým společnostem, které o to žádaly, nikoliv jenom Pentě, a ty důvody byly zjevné,“ dodal šéf rezortu financí. Jediné, co povolením státní úředníci sledovali, byly prý příjmy do státního rozpočtu.

TOP 09 v roce před dvěma lety obdržela sponzorský dar 11 milionů korun od brněnského podnikatele Dušana Novotného a podle Práva se již delší čas spekuluje o tom, zda ve skutečnosti nešlo o peníze od Penty. Ta od Novotného v roce 2004 odkoupila síť lékáren. Policie proto nyní prověřuje, zda Penta neposlala peníze na účet TOP 09 přes prostředníka, kterým by mohl být právě Novotný. Ten před dvěma lety pro server Novinky.cz uvedl, že TOP 09 sponzoroval proto, aby se k moci dostala pravice.

„To naprosto nechápu, co by s tím měl společného pan Novotný z Brna, to je naprosto šílená konstrukce. Pokud to chce někdo prošetřovat, tak může, samozřejmě v tom nelze nikomu bránit, ale je to naprosto absurdní,“ sdělil deníku Kalousek. Dospiva prostřednictvím svého mluvčího Martina Danka také označil celou věc za umělou kontrukci. Podle něj ji šíří bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Ten letos na jaře časopisu Ekonom řekl, že šéf Penty za povolení internetového sázení nabízel osm až deset milionů korun.

Povolení internetového sázení bylo v roce 2008 vydáno pro společnosti Fortuna, Sazka, Synot Tip, Tipsport a Chance. Platné je na deset let.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.