Úřady nechaly školní bufety na holičkách. Na přísné vyhlášce trvají

Nezakazujte puberťákům fast foody. Jen je naučte, jak si tam správně vybrat.

Nezakazujte puberťákům fast foody. Jen je naučte, jak si tam správně vybrat. Zdroj: Shutterstock.com

Čekáš české školáky konec nezdravých cukrovinek ve školních automatech?
Test Blesku - kuřecí bagety
Brambůrky
4
Fotogalerie

Zoufalí provozovatele bufetů na základních školách kvůli přísné vyhlášce nevědí, co by mohli prodávat. Úřady si s praktickým naplňováním vyhlášky starost nedělají. Je to jejich kompetence, vzkazuje bufetům ministerstvo zdravotnictví.

Z mnoha škol zní, že tu provozovatelé bufety už zavřeli, nebo se je chystají zavřít. Zbylé musejí přizpůsobit sortiment do konce roku a zatím mají obavu, že budou moci prodávat jen ovoce a zeleninu. To kvůli přísným limitům cukru a soli v nové vyhlášce, kterým většina běžných potravin nevyhovuje.

Ministerstvo školství jim vzkázalo, že pomoc chystá ministerstvo zdravotnictví, na kterém věcný obsah takzvané pamlskové vyhlášky nechalo. „V současné době chystá ministerstvo zdravotnictví metodiku, která má pomoci praktickému naplňování požadavků vyhlášky a na příkladech demonstrovat potraviny, které splňují její výživové požadavky,“ ujišťuje úřad ministryně Kateřiny Valachové.

Jenže mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha nedovede říci, kdy metodiku představí. „Ministerstvo zdravotnictví požadovalo dostatečně dlouhé přechodné období minimálně jeden rok na předání informace samotným provozovatelům bufetů, a s tím související i dostatečně dlouhou dobu na jejich zorientování se v problematice. V tomto požadavku nebylo ministerstvu zdravotnictví vyhověno,“ uvedl Šticha. „Je kompetencí provozovatelů bufetů naučit se posuzovat složení potravin a v celé problematice se zorientovat,“ dodal.

Rušení bufetů tak zřejmě nic nezabrání. Pro základní školy to přinese problémy. „Ještě si pamatuji na dobu před lety, když ve škole občerstvení nebylo. Každou chvíli jsme řešili nepovolené opuštění školy v době školního vyučování,“ uvádí Tomáš Ledvinka, ředitel Malostranské základní školy v Praze 1. „Vyhláška je vytržena z kontextu a reality,“ dodává.