Urban Babišovi: Když se vám nelíbí ve vládě, tak z ní odejděte

Milan Urban

Milan Urban Zdroj: Siebert Martin/Euro

Kritická slova mezi politiky vládní koalice zazněla při dnešních interpelacích ve Sněmovně. Poslanec ČSSD Milan Urban vzkázal ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, že když se mu nelíbí v koaliční vládě, tak ať z ní odejde. Reagoval tak na kritiku, kterou Babiš pronesl na adresu resortu zdravotnictví vedeného sociálním demokratem Svatoplukem Němečkem.

Babiš mimo jiné prohlásil, že ministr Němeček neudělal pro transparentnost zdravotnictví vůbec nic a že další požadavky na vyšší platby za státní pojištěnce jsou pro něj nepřijatelné. Na středečním večerním koaličním jednání prý řekl, že zdravotnictví je netransparentní.

„Vadí mi, když tady v rámci koalice někdo neustále říká my a vy, my a oni. A já myslím, pane místopředsedo vlády, že tak jako vy jste zodpovědný za všechny resorty ostatních koaličních partnerů, tak my jsme, myslím v sociální demokracii, zodpovědní za ten váš,“ řekl Urban. „Tak z té vlády odejděte, jestli se vám v té vládě takto hrubě nelíbí. Jinou možnost podle mě nemáte,“ vzkázal Babišovi. „Budeme o tom přemýšlet,“ reagoval Babiš.

Babiš zpochybnil Zdravotnický deník

Debata se rozproudila při interpelaci poslance ČSSD Antonína Sedi na Babiše. Seďa od něj chtěl vědět podrobnosti o zakázce na analýzu nákladů a úhrad zdravotního pojištění firmě SW Lab. Seďa s odvoláním na Zdravotnický deník uvedl, že ministerstvo financí firmě za dvacet dní práce na analýze zaplatilo 217 800 korun. Babiš mu v písemné odpovědi mimo jiné sdělil, že není zcela přesvědčen o serióznosti Zdravotnického deníku.

Hra za Agrofert místo národního týmu?

Rozprava místy sklouzla ke sportovní terminologii poté, co Urban řekl Babišovi, že hraje za Agrofert či ANO a nikoli za národní tým. Babiš se pak otázal, proč ho tedy interpeluje poslanec ČSSD Seďa, když jsou v národním týmu. Sedi, který své právo tázat se ministrů hájil, se zastal místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Odmítám, abychom zpochybňovali demokratické principy zde ve Sněmovně,“ podotkl.

Předseda zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) prohlásil, že když padají ve výboru návrhy, které by vedly podle něho ke zprůhlednění zdravotnictví, Němeček je zásadně proti. „Takhle si představujete hru za nároďák? Já tedy ne,“ řekl Vyzula.

Sněmovní debatu komentovala Soňa Marková z opoziční KSČM slovy o koaličním okopávání kotníků v přímém přenosu. Místopředseda poslanců TOP 09 a Starostů František Laudát koalici žádal, aby se tolik nehádala, aby neskončila předčasně. „Část voličů vám dala hlasy, tak ať si vás užijí,“ řekl. Jinak prý nepochopí, „jací šílenci řídí tuto zemi, v čele s panem Babišem“.