Úřednická vláda nebude rozhodovat o surovinové politice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Projednávání surovinové politiky přenechá současná vláda následujícímu kabinetu, který vznikne po předčasných volbách. Prohlásil to premiér Jiří Rusnok. Jak dodal, kvůli sestavování státního rozpočtu by bylo dobré, aby se předčasné volby uskutečnily co nejdříve.

Úřednická vláda nerozhodne v otázce surovinové politiky. Projednávání této otázky přenechá následujícímu kabinetu, který vznikne po předčasných volbách. V diskusním pořadu České televize to dnes řekl ministerský předseda Jiří Rusnok. Kvůli sestavování státního rozpočtu na příští rok by bylo dobré, aby se předčasné volby uskutečnily co nejdříve, dodal premiér.

Není důvod pro to, aby končící vláda surovinovou politikus chvalovala, a je možné, že se materiálem zabývat nebude vůbec, prohlásil Rusnok Případně ho začne projednávat, schvalovací proces ale vzápětí přeruší, aby jej dokončil až nový kabinet. „Určitě nepřijmeme žádné závažné závěry typu: zrušíme (těžební) limity nebo naopak zavedeme jiné. To určitě nebude výsledkem toho projednávání,“ řekl Rusnok. Kabinet má surovinovou koncepci na programu ve středu 14. srpna.

Rusnokův kabinet připraví technický návrh státního rozpočtu pro novou vládu

Vláda podle něj naopak připraví technický návrh státního rozpočtu, aby nová vláda měla připravený materiál, který bude moci z větší části přijmout. Na zcela nový návrh státních financí pro příští rok totiž podle dosluhujícího ministerského předsedy nebude mít dostatek času. Zemi by pak hrozilo rozpočtové provizorium, to ale Rusnok nevnímá jako nic fatálního.

Kvůli schvalování rozpočtu by podle něj bylo dobré, aby se předčasné volby uskutečnily co nejdříve. „Z pohledu schvalování rozpočtu je lepší, aby bylo více času,“ řekl. Termín vyhlášení voleb je na prezidentovi Miloši Zemanovi, který už avizoval, že proces nebude zdržovat. Hovoří se o tom, že lidé půjdou k urnám zřejmě v polovině října.

Zákonodárci by do voleb měli stihnout schválit řadu věcí, jejichž neexistence by občanům zkomplikovala život, upozornil premiér. Jde zejména o balíček zákonů k novému občanskému zákoníku nebo otázka obnovitelných zdrojů energie. Ministerský předseda doufá, že na uvedených normách bude politická shoda pro celý legislativní proces. Pokud by zákony vrátil Senát do Sněmovny, která by se mezitím rozpustila, zákony by „spadly pod stůl“, zdůraznil.