Úředník ŘSD dostal za nepřiznané milionové transakce jen pokutu od radnice

Městský úřad v Černošicích potrestal pokutou vysoce postaveného úředníka Ředitelství silnic a dálnic Václava Nestrašila za milionové transakce, které nezmínil v majetkovém přiznání. Výši sankce úřad nezveřejnil. Ve výkazech Nestrašila jsou třeba nesrovnalosti kvůli nové vile, kterou si zaměstnanec ŘSD za 15,5 milionu v tichosti postavil v Černošicích u Prahy.

Nestrašil, který vede úsek provozovatele elektronického mýta ŘSD, porušil podle serveru Lidovky.cz zákon o střetu zájmů dvakrát. Neodevzdal některá majetková přiznání v předepsané lhůtě a v prohlášení „uvedl zjevně nepřesné, neúplné nebo nepravdivé údaje“.

„Pan Nestrašil byl uznán vinným z přestupku, jenž mu byl kladen za vinu, a byla mu uložena sankce ve formě pokuty v obvyklé výši,“ řekla serveru Ivana Etlíková z Městského úřadu v Černošicích. Podle zákona hrozí za takový prohřešek pokuta až 50 tisíc korun.

Ředitelství silnic a dálnic o dalším potrestání Nestrašila neuvažuje. „Tento způsob řešení je plně v souladu se zákonem a já jej považuji za dostatečný. Za sebe pak mohu říci, že pan ředitel Nestrašil moji důvěru neztratil a nemám důvod vůči jeho osobě vyvozovat další postihy,“ prohlásil již dříve šéf ŘSD David Čermák.