USA posílí bezpečnost ambasády na Malé Straně, postaví nový záložní zdroj elektřiny

Schönbornský palác v Praze na Malé Straně, sídlo velvyslanectví USA.

Schönbornský palác v Praze na Malé Straně, sídlo velvyslanectví USA. Zdroj: CC BY-SA 3.0 cs:VitVit via Wikimedia Commons

Schönbornský palác v Praze na Malé Straně, sídlo velvyslanectví USA.
Velvyslanectví USA v Praze
Velvyslanectví USA v Praze.
Z petřínských cest je vidět jak Pražský hrad, tak gloriet na zahradě americké ambasády.
Tržiště, ulice v níž sídlí americké velvyslanectví.
6
Fotogalerie

Na zahradě malostranského Schönbornského paláce se v dohledné době začne hloubit velká jáma. Diplomaté do ní umístí velkou nádrž s motorovou naftou. Když by náhodou přestala proudit elektřina zvenčí, umožní jim pohánět vlastní agregát o příkonu jedné megawatthodiny.

„Nová nádrž a dieselagregát nahradí stávající zařízení, které již svými technickými parametry nevyhovuje požadavkům velvyslanectví,“ uvedl úřad. Velvyslanectví se stavbou začne jen co dá od úřadů dohromady všechna potřebná razítka.  

Nádrž pojme téměř třiadvacet tisíc litrů nafty. Její plnění bude možné od nové vrátnice ambasády. Dodavatel nafty nebude muset do střeženého objektu vůbec vjíždět.

„Umístění podzemního zásobníku motorové nafty pro záložní zdroj elektrické energie je součástí stavebních úprav v areálu zahrady Schönbornského paláce, respektive velvyslanectví USA, které jsou navrženy za účelem zvýšení bezpečnosti zaměstnanců, zastupitelů ale i sousedů ambasády USA,“ sdělilo velvyslanectví.

Američané si na zahradu umístí agregátor své domácí značky Caterpillar. Vážit bude 3,2 tuny, za hodinu spálí přes sto litrů nafty. Ambasáda ujišťuje, že ani stavba, ani provoz nádrže s agregátorem památkově chráněnou lokalitu nenaruší.

Schönbornský palác v ulici Tržiště je jednou nejvýznamnějších raně barokních staveb na Malé Straně. Jeden čas v něm žil i spisovatel Franz Kafka. Americká vláda koupila památku pro vybudování zastupitelského úřadu v roce 1924.