Úspory obcí a krajů mají pomoci se státním dluhem. Stanjura jim nabídne vyšší úroky než banky

Jde o to, zda by peníze, které samosprávám leží ladem, nemohl používat stát za solidní úrok. Tedy tak, abychom snížili celkové náklady na státní dluh, říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

Jde o to, zda by peníze, které samosprávám leží ladem, nemohl používat stát za solidní úrok. Tedy tak, abychom snížili celkové náklady na státní dluh, říká ministr financí Zbyněk Stanjura. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Samosprávy mají aktuálně v bankách uložených 480 miliard. Radnice a regiony jsou tak v nejlepší finanční kondici za posledních třicet let. Peníze ale kvůli zdlouhavé přípravě investičních projektů čekají nečinně na účtech a úročení je nízké. Ministr financí chce starostům a hejtmanům nabídnout lepší úrokové podmínky. „Jde o to, zda by peníze, které leží ladem, nemohl používat stát za solidní úrok. Tedy tak, abychom snížili celkové náklady na státní dluh,“ vysvětluje svůj záměr Zbyněk Stanjura (ODS).

Hospodaření státu a samospráv se už několik let vyvíjí zcela protichůdně. Zatímco obcím, městům a krajům přibývají peníze na účtech, vlády od covidové pandemie vykazují rozpočtové schodky ve výši stovek miliard korun ročně. A náklady na splácení bobtnajícího státního dluhu strmě rostou.

Ministr financí proto hodlá zahájit debatu o výhodnějším nakládání s prostředky samospráv a s pomocí jejich peněz státnímu dluhu ulevit. Svaz měst a obcí (SMO) nyní čeká, s čím Stanjura přijde. „Jednání o financování územních samospráv vítáme a jsme připraveni aktivně vstoupit do diskuze o zefektivnění hospodaření,“ uvedla šéfka legislativní a právní sekce SMO Ilona Masopustová.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!