Uvolní se prohibice? Na dnešní rozhodnutí vlády čeká celé Česko

prohibice

prohibice Zdroj: ctk

Těsně po skončení dnešní schůze sněmovny začne jednání vlády. S nadsázkou na rozhodnutí kabinetu bude netrpělivě čekat celá republika – veřejnost i byznys sféra, potažmo i celá EU. Padnout by měl verdikt o zmírnění prohibice. Ve hře je několik variant a problémů. Navíc kartami může ještě zamíchat Evropská komise, která českou metanolovou kauzu bedlivě sleduje a chce ji mít pod kontrolou.

Stát stále řeší, zda povolit prodej alespoň části lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent, například zavedených dražších značek z dovozu, zda zrušit embargo na export českých lihovin, co s plnými lahvemi se starými kolky ve skladech, i to, zda nabídne finanční pomoc některým článkům distribučního řetězce.

Jedna z pracovních verzí míní, že prodejci by měli mít dva měsíce na to, aby si ke každé lahvi se starým kolkem opatřili certifikát o původu použitého lihu, jak se již zažilo – jeho rodný list.

Kabinet rovněž plánuje opatření, která by měla zabránit opakování metanolové tragédie. Hodlá například zpřísnit dovoz metanolu nebo zavést jeho zdanění. Zásadní v problému, co s lahvemi alkoholu se starými kolky, bude postoj EK a jejích jednotlivých členů, který rozhodně není jednotný.

Například sousední Slovensko již naznačilo, že všechny české lahve by si firmy měly odvézt zpátky za hranice a do prodeje vrátit jen označené novým kolkem. Některé likérky už také zvažují, že nově vyrobený alkohol v souvislosti s více náklady zdraží své výrobky až o deset procent.

Brusel o plánech ví, čeká na konkrétní podobu

Evropská komise už potvrdila, že o plánech české vlády na zmírnění prohibice zavedené v reakci na smrtící otravy z pančovaného, ví.alkoholu Praha má podle ní z čistě legislativního hlediska právo takové rozhodnutí učinit.

Mluvčí komise Frédéric Vincent ale už také zdůraznil, že se EK s českými úřady dohodla, že jakékoli nové opatření přijímané českou vládou by mělo být nejprve Evropskou komisí posouzeno.

prohibiceprohibice | ctk

„Nejprve musíme posoudit to, co nám bude zasláno. Musíme vidět, jestli to bude proveditelné a udržitelné ve střednědobém horizontu,“ uvedl Vincent.

Rozhodnutí zavést zákaz na export českých výrobků bylo podle Vincenta sice českým rozhodnutím, ale jak zdůraznil, Češi ho učinili v úzké spolupráci s komisí. „A když české úřady s komisí jednaly, bylo jasné, že jakékoli nové opatření přijaté českou vládou by mělo být nejprve posouzeno Evropskou komisí,“ dodal.

Likérky už dostávají nové kolky, malé si stěžují na velké

Český lihovarnický trh mezi tím však rozhodně nezahálí. Likérky už od rána dostávají nové kolky a zahajují výrobu. „Dopoledne jsme převzali kolky v původně objednaném množství, zhruba 1,1 milionů kusů, bezprostředně poté byla pod dohledem pracovníků SZPI zahájena výroba, respektive stáčení nových lihovin. Vyrábět se bude přednostně Pražská vodka a Nordic Ice vodka, s využitím mimořádných směn do konce týdne vyrobíme zhruba 200 tisíc láhví,“ potvrdil E15.cz jednatel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek. Stock plánuje rozjetzd na čtvrtek.

„Teoreticky by se mohly nově okolkované láhve objevit na pultech obchodů již o víkendu, nejpozději v příštím týdnu,“ řekl E15.cz ředitel skupiny Granette/Starorežná Pavel Kadlec. „Dokud prohibice neskončí, nebudeme mít ani vyčíslené škody. Proto je předčasné bavit se o přesném čísle o kolik případně zdražíme. Teoretickým odhadem může jít o částku do deseti procent stávající ceny,“ dodal Kaddlec k otázce případného zdražení.

„Pokud se týká nových kolků máme v tuto chvíli objednáno u Celní správy ČR okolo 1,5 milionů kusů. Ve chvíli kdy bude rozhodnuto o jejím spuštění, se vrátí do práce i zaměstnanci karlovarského provozu, kteří jsou momentálně na dovolené. „Odhadujeme, že náběh nové výroby bude postupný a mohl by začít začátkem příštího týdne. Vzhledem ke stavu zásob v oběhu je výrobků pro distribuci dostatek,“ řekl provozní ředitel společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka Vladimír Darebník.

Vyskytl se však také první nový problém, malé likérky si totiž stěžují, že kolky přednostně dostávají velké firmy, celníci to však popírají. Podle malých výrobců je posílání nových kolků ovlivněno lobbingem velkých firem. „Z menších likérek má nové kolky jen L'OR drinks, a to jen 50 tisíc kusů. Likérky, které kolky nemají, nebudou moci distribuovat. Lobby velkých výrobců dosáhla svého,“ postěžoval si předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera.

Mluvčí celníků Martina Kaňková ale tvrzení malých výrobců odmítá. „Neupřednostňujeme nikoho, žádosti jsou přijímány a vybavovány, tak jak přišly,“ řekla. Pokud vláda dnes večer prohibici zmírní, měl by se alkohol od velkých likérek podle jejich vyjádření na pultech obchodů objevit hned ve čtvrtek. Obchodní řetězce ale čekají na rozhodnutí vlády.

„Zatím se ale nedá odhadnout, jak rychle se na regálech objeví lahve s alkoholem, ať již novým, či ze skladů. V této rovnici je stále příliš mnoho neznámých počínaje konečnou podobou nařízení vlády až po možnost výrobců a dovozců doložit rodné listy, či začít užívat nové kolky a dodávat takto označené výrobky. Řádově se však bude jednat o dny,“ uvedl mluvčí obchodů Tesco Jan Dvořák.