V areálu Bulovky budou i byty. Proměny se dočká funkcionalistická kožní klinika

Funkcionalistická budova, nyní sloužící jako kožní klinika, se dočká přeměny.

Funkcionalistická budova, nyní sloužící jako kožní klinika, se dočká přeměny. Zdroj: Reprofoto Google Maps

Funkcionalistická budova, nyní sloužící jako kožní klinika, se dočká přeměny. Odborníci na unikátní budově oceňují zejména zajímavé řešení průčelí, které vybíhá pilovitě do prostoru tak, aby všechny pokoje měly dostatek slunce.
Mezi významné stavby v okolí Bulovky patří budova Vychovatelny z roku 1906.
Jednou z nejstarších budov na Bulovce je rokoková usedlost Rokoska z konce devatenáctého století.
Nemocnice Na Bulovce se dočká přeměny.
Nemocnice Na Bulovce se dočká přeměny.
6
Fotogalerie

Praha by měla letos dokončit velkou směnu pozemků a nemovitostí se státem, čímž se odblokuje rozvoj nemocnice Bulovka. Většina pozemků připadne státu, který vlastní většinu budov a díky vyřešenému vlastnictví bude moci do nemocnice investovat. Praha si ponechává několik nemovitostí, které chce za stovky milionů přestavět na byty a kulturní centrum. A nebude to ledajaké bydlení.

Jedna z budov v majetku města, která slouží jako kožní klinika, je zároveň jednou z architektonicky nejzajímavějších staveb. Jedná se o funkcionalistickou budovu z ateliéru architekta Jana Rosůlka. Odborníci na ní oceňují zejména zajímavé řešení průčelí, které vybíhá pilovitě do prostoru, takže všechny pokoje mají přes den dostatek slunce. Architekt navíc použil na svou dobu méně obvyklé vícebarevné řešení fasády.

„Do budoucna by z toho mohlo být zajímavé bydlení pro matky s dětmi, protože je to dobře uspořádaný objekt hotelového typu,“ domnívá se pražský náměstek pro místní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09). Rozhodnuto ještě není, město by v místě chtělo zdravotní nebo sociální zařízení.

Video placeholde
Projekt zásadní modernizace Masarykova nádraží, druhého nejfrekventovanějšího dopravního uzlu v Praze, získal pravomocné územní rozhodnutí. Samotná přestavba by měla začít v roce 2023 a v jejím rámci se rozšíří počet kolejí ze sedmi na devět a vybuduje se nový vestibul. • Správa železnic

Byty zcela jistě vzniknou v sousední bývalé ubytovně sester, která byla dlouho ve špatném stavu. Zhruba v příštím roce by měl být hotov projekt a do tří let by se do nových městských bytů mohli stěhovat první zájemci. Investice města dosáhne podle radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09) nejméně dvou až tří set milionů korun.

„Teď je to hádanka, protože nikdo nedokáže říct, jak to dopadne s cenami stavebního  materiálu a práce. Může to být za dva roky třikrát tolik,“ říká Chabr.

Rekonstrukce se dočká také bývalá kotelna, která se nachází přes ulici. „Ta je teď prázdná. Jednáme s radnicí Prahy 8, že by tam mohlo vzniknout společensko-kulturní centrum,“ uvádí Chabr.

Praha nyní vlastní většinu pozemků a část budov v areálu Bulovky v celkové hodnotě 1,7 miliardy korun, zatímco stát vlastní zejména budovy. Nemocnice už léta chátrá, protože roztříštěné vlastnictví brání komplexnější renovaci areálu. V chystané směně přenechá Praha většinu pozemků a budov státu, který nemocnici provozuje.

 „Jedná se tedy o transakci s pozitivním přínosem pro všechny. Stát nemusí platit městu nájemné a může investovat do vlastního majetku a rozvoje zdravotnických služeb. A město za areál, který neprovozuje, získá jiné strategické majetky ve vlastnictví státu,“ uvedl magistrát.

Praha dostane na oplátku rozsáhlé prostory karlínských kasáren, která léta chátrají, byť se v létě staly oblíbeným místem setkávání. „Představujeme si, že tuto unikátní budovu využijeme především pro studentské bydlení se zachováním společensko-kulturních funkcí, které se osvědčily v posledních letech,“ říká Hlaváček. „Líbilo by se mi, kdyby tu našly útočiště i třeba městem podporované neziskové inovativní firmy a startupy,“ dodává. Bude však nutná změna územního plánu, protože, jak řekl Hlaváček, podle nynějšího plánu by na vojenském místě klidně mohla stát raketová základna.

Praha by k tomu měla získat ještě areál na Bohdalci vhodný k výstavbě městských bytů, pozemky u grafické školy v Hellichově ulici na Malé Straně, parcely vedle základní školy Eden, pozemek v Záběhlicích pro výstavbu školy a bývalou budovu ministerstva vnitra, do které by se měl podle Chabra rozšířit Kampus Hybernská.