V bývalých továrnách v pražských Vysočanech má vzniknout muzeum Pragy

Praga

Praga Zdroj: ctk

Osobní auto Praga Piccolo z roku 1932.
Osobní auto Praga Mignon z roku 1925.
Nejslavnější náklaďák Praga V3S.
Nákladní auto Praga RN. V tomto autě zabila Olga Hepnarová 8 lidí v roce 1973.
Test Praga Grand 1928
9
Fotogalerie

V areálu bývalé tovární haly firmy Praga má vzniknout muzeum se sbírkou aut této značky. Oznámila to pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Historie značky Praga nemá být zapomenuta. Nedaleko od galerie Pragovka v pražských Vysočanech má v blízké budoucnosti vzniknout nové muzeum značky Praga. Svoji unikátní sbírku aut a dalších předmětů totiž hodlá do jedné z hal bývalého průmyslového areálu v pražských Vysočanech přestěhovat majitel Emil Příhoda.

Dosud je jeho sbírka uskladněna v areálu ve Zbuzanech u Prahy, kvůli sporům o vlastnictví budovy však není v současné době přístupná.

Záměr vybudovat muzeum právě zde, v ArtDistrictu Pragovka, oznámila pražská primátorka Adriana Krnáčová. Za realizaci však bude odpovědná městská část Praha 9.

„Nyní hledáme vhodný způsob dohody o zapůjčení budovy s vlastníky celého areálu, a také způsob financování rekonstrukce haly číslo 20, kde by muzeum v moderním pojetí mělo existovat,“ sdělil Autorevue.cz zástupce starosty městské části Tomáš Portlík.

Video placeholde
Praga R1R • Auto.cz

Ve sbírce jsou vozidla nákladní, osobní, dodávková, autobusy, rovněž pak traktory, sanitní a vojenské speciály. Mezi nimi by měla být i auta, která využívala československá vláda v období prezidenta T. G. Masaryka, Edvarda Beneše a řada českých prominentů.

Celý článek čtěte na www.autorevue.cz ZDE.