V dohánění Evropy Češi klopýtají, předběhne nás i Litva

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Průměrné životní úrovni EU se Češi v příštích letech přiblíží nejméně ze všech středoevropských ekonomik. Země zdaleka nedosáhne evropského standardu ani na počátku příští dekády. Naopak Čechy na cestě za unijním blahobytem předstihnou některé dravé pobaltské země. Prvenství v tomto směru má v roce 2021 patřit Litvě, jak ve své prognóze uvedla poradenské společnost Deloitte.

„Průměrné roční tempo růstu české ekonomiky by během pěti let od počátku příštího roku mělo dosáhnout 2,2 procenta,“ míní hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Česko by tak rostlo jen o málo rychleji než EU a koncem roku 2021 by dosáhlo 88 procent ekonomického průměru společenství. „Stejně na tom v té době bude Estonsko. Ještě dále dospěje Litva, a to na 91 procent unijního průměru,“ dodává Marek.

HDP na obyvateleHDP na obyvatele | Deloitte, Eurostat

Koncem roku 2014 byla ekonomika Česka na 85 procentech unijního průměru, tedy jen mírně výše než koncem předkrizového roku 2007. Před středoevropskými i pobaltskými ekonomikami si však Česká republika stále udržovalo podstatný náskok. Hospodářsky nejblíže jí bylo Slovensko, byť se východní soused mohl chlubit pouze 77 procenty průměru evropské osmadvacítky.

Hospodářská dominance Česka mezi zeměmi dohánějícími unii se má v příštích letech stírat. Podstatně rychlejší růst svých ekonomik totiž podle expertů Deloitte v příštích letech nabídnou vedle pobaltských zemí i ekonomiky Polska a Maďarska, až dvojnásobně rychleji než Česko pak vyrazí vpřed Bulharsko, či Rumunsko. Na sklonku dekády tak stáhne polská ekonomika náskok Česka o polovinu, domácí životní úrovni se podstatně přiblíží i Maďarsko.

HDP vyspělých zemíHDP vyspělých zemí | Deloitte, statisticke urady