V duelu Kalousek – Lessy existuje jenom tvrzení proti tvrzení

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: profimedia.cz

Spor, kvůli kterému se opozice opět pokusí svrhnout vládu, se rozhořel mezi šéfem státní kasy Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a policií, která dolní komoru parlamentu požádala o vydání exministryně Vlasty Parkanové (TOP 09) kvůli vyšetřování okolností nákupu čtyř španělských letadel CASA.

Eskaloval na konci minulého týdne na bezpečnostním výboru sněmovny. Ten se původně zabýval telefonátem ministra Kalouska vyšetřovateli Jiřímu Mazánkovi. Policejní prezident Petr Lessy tam však prozradil poslancům, že mu Kalousek na začátku července během jednoho odpoledne třikrát volal a hrozil, že budou všichni policisté zaangažovaní v aktuální kauze CASA v krátké době „odstíháni“. Kalousek to popřel, tvrdí, že s policejním šéfem jednal o nákupu nové várky policejních passatů. To zase odmítá Lessy.

„Ve čtvrtek byly plné noviny toho, že policejní prezident řekl, že jsem mu vyhrožoval a zastrašoval ho – vyjádřil se tak na bezpečnostním výboru. A v pátek na dotaz, proč si na to vzpomněl až po šesti dnech, řekl, že o tom nikoho neinformoval, protože si můj telefonát vyhodnotil tak, že nebyl pod nátlakem a že jsem neovlivňoval vyšetřování,“ uvedl minulý týden Kalousek.

Policejní ředitel nato oznámil, že je ochoten dokázat svoji verzi telefonátů na detektoru lži. „Doufám, že pan policejní prezident nebude chtít obhajovat na detektoru lži obě své varianty, protože to by musel ten přístroj zkratovat,“ reagoval místopředseda TOP 09. Lessy poté ještě přitvrdil a v neděli vydal prohlášení, ve kterém vyzval policisty k odolnosti vůči vlivům „veřejně známých, mocných a vlivných“ lidí.

Čtěte také:

Kalousek tahá za delší konec než Lessy

Tlak na Lessyho roste, proti sobě už má duo Nečas - Kubice

Kalousek v. Lessy: Kdo lže?

Tím proti sobě definitivně postavil premiéra Petra Nečase (ODS). „Pan policejní prezident se musí rozhodnout, zda je prezidentem nezávislého, nestranického a nepolitického sboru, nebo zda nakročil cestou politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se již jemně za hranou,“ řekl Nečas. Postupu Lessyho v posledních dvou týdnech prý příliš nerozumí a doufá, že šéf policie vyvodí ze svého chování důsledky.

dnes před polednem přijme na Pražském hradě prezident .

Kalousek o Lessym:

Je to už třetí policejní provokace estébáckého typu, se kterou jsem konfrontován během jednoho týdne, a přiznám se, že toho mám dost. Má-li pan policejní prezident jakýkoli důkaz, že jsem ho zastrašoval, okamžitě rezignuji na všechny funkce. Jestli ale takový důkaz nemá, a to nemá, protože lže, tak ať okamžitě rezignuje on a jde šlapat chodník na Ostravsko.

Kalousek o vyšetřovateli Mazánkovi:

Já jako křesťan nemohu doporučit vyšetřovateli ani dozorovému státnímu zástupci, aby se zastřelili. Ale upřímně řečeno, když ne zastřelení, tak rezignace je ta jediná možná varianta.

Lessy o Kalouskovi:

Důvodem tří telefonátů byla kauza letounů CASA. Hned zkraje jsem ale panu ministrovi řekl, že v této věci nejsem kompetentní a nechci se k tomu vyjadřovat. Nejsem orgán činný v trestním řízení, tudíž telefonát nepovažuji za způsob, jak by ministr mohl ovlivnit kauzu. Měl jsem to však za nevhodné, a to jsem mu řekl. Tím byl hovor ukončen. On mně pak volal ještě dvakrát, aby svá slova uvedl na pravou míru.

Proč Lessy nic neoznámil:

Bral jsem to jako nevhodné výroky směrem k policii. Nepovažoval jsem ale za nutné to hned hlásit ministru vnitra. Policejní prezident je osamocený, za ním už jsou jen politici. Kdybych to řekl dříve, mohl bych ovlivnit sněmovnu při vydání paní Parkanové, to jsem nechtěl.