V kauze České pošty jde zatím o škodu za čtvrt milionu

Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta, ilustrační foto Zdroj: Euro - Martin Pinkas

V kauze údajných manipulací se stavebními zakázkami souvisejícími s Českou poštou vyčíslila zatím policie škodu na 250.000 korun. S odvoláním na své zdroje to dnes napsal internetový server Insider. Policie v kauze minulou středu obvinila devět lidí poté, co v rámci vyšetřování zasahovala v několika objektech České pošty.

V případu jsou podle serveru obviněni dva někdejší manažeři státního podniku Richard Soldán a Jiří Kouba a také referentka Renata Jakubcová, která byla Koubovou podřízenou a měla na starosti veřejné zakázky malého rozsahu. Právě ty měly být podle státního zástupce manipulovány.

Ostatních šest obviněných zastupovalo obchodní společnost, sdělil už dříve ČTK žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula. Podle Insideru je mezi nimi pět zástupců firem, které zakázky získaly, a navíc prostředník vyšetřovaných transakcí. „Působil jako lobbista nebo zprostředkovatel, aniž měl u pošty nebo ve firmách oficiální funkci,“ popsal jeho roli v případu soudce okresního soudu Plzeň-sever Radek Vydra, který na dva z obviněných v pátek uvalil vazbu.

Státní podnik Česká pošta provozuje kolem 3200 poboček a zaměstnává přes 30 tisíc lidí. Roční tržby se pohybují kolem 20 miliard korun.