V kauze ČKD Praha DIZ padla obžaloba 21 lidí z krácení daní i praní špinavých peněz

Hospodářská kriminalita podle umělé inteligence Midjourney

Hospodářská kriminalita podle umělé inteligence Midjourney Zdroj: E15/Midjourney

Státní zástupkyně obžalovala 21 lidí v kauze údajných daňových podvodů strojírenské firmy ČKD Praha DIZ, uvedla Česká televize. Vyšetřovatelé vyčíslili škodu na nejméně 850 milionů korun. Podle dřívějších informací figurují mezi stíhanými lidé z vedení ČKD Praha DIZ a firem, s nimiž strojírenský podnik spolupracoval.

Skupina si podle kriminalistů vytvořila síť firem, které dodávaly ČKD Praha DIZ fiktivní faktury. Díky tomu si firma mohla nakonec odepsat více na dani z přidané hodnoty a v přiznáních k dani z příjmu právnické osoby. Dvacítku stíhaných v aktuální části případu obvinili policisté v dubnu 2018, a to z krácení daní, z praní špinavých peněz na zahraničních účtech a z účasti na organizované zločinecké skupině. Policie je navrhla obžalovat v prosinci 2021.

Firma ČKD Praha DIZ, jež se mimo jiné podílela na stavbě pražského tunelu Blanka, patřila podnikateli Petru Speychalovi. Jeho advokát v minulosti podal návrh, aby bylo stíhání jeho klienta zastaveno.

V druhé větvi případu státní zastupitelství už letos v lednu obžalovalo 30 lidí, kteří podle dřívějších informací policie údajně zařazovali fiktivní faktury do účetnictví strojírenské firmy. Žalobci je viní ze spolupachatelství nebo pomoci k trestnému činu zkrácení daně. V některých případech státní zástupce jednání obviněných kvalifikoval jako napomáhání organizované zločinecké skupině.

ČKD Praha DIZ je už několik let v konkurzu. Podnik byl jednou z firem holdingu ČKD Group, ovládaného Speychalem. Městský soud v Praze zahájil začátkem června 2016 s ČKD Praha DIZ insolvenční řízení a v září stejného roku byl prohlášen úpadek firmy. V červnu 2017 pak věřitelé firmy rozhodli o poslání ČKD Praha DIZ do konkurzu.