V Pardubickém kraji je favoritem sociální demokracie

Radko Martínek

Radko Martínek Zdroj: E15

Sociální demokraty, kteří vládnou kraji spolu s Koalicí pro Pardubický kraj, povede do podzimních voleb současný krajský radní pro zdravotnictví Martin Netolický.
TOP 09 a STAN (Starostové a nezávislí) na první místo kandidátky zvolili starostu České Třebové Jaroslava Zedníka.
V čele Koalice pro Pardubický kraj bude stát politický veterán, nynější náměstek hejtmana, lidovec Roman Línek, který sedí ve vedení kraje od počátku jeho vzniku.
Lídrem kandidátky ODS je Petr Tupec, starosta Horního Jelení.
4
Fotogalerie
Do krajských voleb zbývají dva měsíce. V seriálu deníku E15 vám představíme hlavní témata, s nimiž chtějí zaútočit na vítězství dvě největší strany – ČSSD, která obhajuje posty hejtmanů, a ODS, která se hodlá v regionech rehabilitovat. Postupně navštívíme jednotlivé kraje a podíváme se, jak tu odpovědní hospodáři vládli a v jakém stavu kraj zanechávají svým nástupcům.

Voliči z Pardubického kraje budou mít z čeho vybírat. O pětačtyřicet mandátů v krajském zastupitelstvu bude usilovat devatenáct stran a politických uskupení, tedy o tři více než ve volbách v roce 2008. Přesto, stejně jako v těch minulých, podle volebních průzkumů patří k favoritům především sociální demokraté. Byť jejich úspěchy v právě končícím období jsou stručně řečeno střídavé.

ČSSD má nyní devatenáct mandátů, za úspěch by považovala jakýkoliv zisk, který by přesáhl číslo patnáct.

Do boje už nepůjde současný hejtman, sociální demokrat Radko Martínek. Odstupuje ze zdravotních důvodů a bude se ucházet o křeslo senátora. Socialistům v průzkumech dýchají na záda komunisté.

Kraj má dluhy přes dvě miliardy

Sociálním demokratům se v poslední době podařilo snížit zadlužení kraje, dluh tak činí přes dvě miliardy. Má to však několik háčků. Příjmy regionu tvoří téměř ze dvou třetin dotace ze státního rozpočtu a od Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod. A výdaje ovlivňuje katastrofální hospodaření krajských nemocnic, do kterých kraj soustavně nalévá chybějící finance.

Čtěte také:

Seriál E15: Rathova krátká éra končí, náprava je běh na dlouhou trať

Seriál E15: V Plzni má Chovanec v Pospíšilovi zdatného soupeře

Přípravy na krajské volby jdou do finiše. Kdo se stane hejtmanem?

Těsně před volbami také do kraje přichází varovná zpráva – kvůli chybám nedostanete evropské dotace. Při rozdělování peněz v Regionální radě Severovýchod našla Evropská komise tolik chyb, že požaduje po ministerstvu financí, aby přísun peněz na projekty zastavilo. O kolik méně to bude, ještě jasné není, ale v Pardubickém kraji mohou být ohroženy stovky projektů.

Očekávané příjmy Pardubického krajeOčekávané příjmy Pardubického kraje | E15

„Tušíme, jak velká by korekce mohla být, z Evropské komise však nemáme oficiální stanovisko, a tak se k tomu nemohu vyjádřit,“ uvedla mluvčí ROP Severovýchod Eva Jouklová. Podle ministerstva financí jednání mezi Českou republikou a Evropskou komisí ohledně výše korekcí v programu ROP Severovýchod stále probíhají. Jakmile bude stanovena, bude certifikace a proplácení projektů pokračovat. Budoucí vládci ale stejně musejí počítat s tím, že zdroje evropských peněz budou postupně vysychat.

Zachránit nemocnice ČSSD nedokázala

Aktuálně však Pardubický kraj nejvíc tíží zadlužené nemocnice. A jejich stav je také největším propadákem sociálních demokratů. Hejtman Radko Martínek nastupoval do úřadu se slibem, že jejich hospodaření dá kraj do pořádku. Nepovedlo se. Například v Pardubické krajské nemocnici dál lukrativní obory provozují soukromníci, dohadování mezi nimi a politiky vedlo jen k tomu, že třeba kardiocentrum ovládá místo dvou menších firem zdravotnický kolos Agel. ČSSD už teď připouští, že po volbách bude nutné některá oddělení v krajských nemocnicích zrušit.

Pardubický kraj v číslechPardubický kraj v číslech | E15

Velkým popraskem skončilo i zavedení nového systému regionální dopravy. Krajský úřad nedokázal včas říci, jaké spoje skončí a čím budou nahrazeny. O spojení s městy přišly tisíce lidí z venkova. Firma Oredo zkrátka udělala optimalizaci dopravy od stolu bez ohledu na život obcí, a lidi to rozezlilo. Podobné pobouření vyvolaly i zásahy do školství. ČSSD se kvůli klesajícímu počtu žáků pustila do slučování škol, a třeba v Pardubicích studenti přišli demonstrovat před krajský úřad poté, co ředitelka Gymnázia Dašická Jitka Svobodová v konkurzu neobhájila post. Příznivci gymnázia podezírají krajské politiky, že to bylo na jejich povel, protože Svobodová překážela v zamýšleném slučování pardubických gymnázií. Vedení kraje ale tvrdí, že nic takového se nepřipravuje. Možná až po volbách.

Kdo je ve hře

Sociální demokraty, kteří vládnou kraji spolu s Koalicí pro Pardubický kraj, povede do podzimních voleb současný krajský radní pro zdravotnictví Martin Netolický. Lídrem kandidátky ODS je Petr Tupec, starosta Horního Jelení. V čele Koalice pro Pardubický kraj bude stát politický veterán, nynější náměstek hejtmana, lidovec Roman Línek, který sedí ve vedení kraje od počátku jeho vzniku. TOP 09 a STAN (Starostové a nezávislí) na první místo kandidátky zvolili starostu České Třebové Jaroslava Zedníka. Od roku 2008 vládne kraji sociální demokracie spolu s Koalicí pro Pardubický kraj, hejtmanem je sociální demokrat Radko Martínek. K volebním urnám přišlo před čtyřmi lety 42,6 procenta oprávněných voličů. ČSSD získala 35,7 procenta hlasů, ODS 20,8 procenta, Koalice pro Pardubický kraj 18,6 procenta a KSČM třináct procent hlasů.

Zadlužení krajeZadlužení kraje | E15

Takoví jsme byli

Sociální demokraté Pardubický kraj několikrát vynesli na přední místa zpravodajství celostátních médií. Byl to především případ bývalého místopředsedy pardubické krajské ČSSD Miroslava Petržílka, kterého policie obvinila z podvodu. Kauza vyšla najevo poté, co majitel stavební firmy Libor Joska donesl loni v prosinci na policii tajně pořízenou nahrávku. Na ní ho Petržílek žádá o miliony za ovlivnění veřejných zakázek a navíc popisuje, jak s pomocí černých duší, tedy uměle založených organizací, ovládá spolu s dalším sociálním demokratem, náměstkem hejtmana Janem Tichým, stranu. „On má nějakou třicetičlennou organizaci a já mám sto padesát lidí ve svejch organizacích,“ zaznělo mimo jiné na nahrávce. Zatímco Petržílek je obviněný a kvůli aféře musel odejít ze strany, případ náboru černých duší zůstává nedořešený. Další skandál je také spojený s nahráváním. Autor nahrávky, na které hovoří bývalý krajský šéf sociální demokracie Miroslav Váňa a jeho řeč líčící poměry ve straně hýří vulgaritami, je neznámý. Váňu však její zveřejnění stálo post.