V Praze 4 se na koalici domluvily TOP 09, Trojkoalice a ČSSD

Petr Štěpánek

Petr Štěpánek Zdroj: CTK

Na radnici Prahy 4 se na společné koalici domluvily TOP 09, Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) a ČSSD. Hnutí ANO, které v městské části vyhrálo volby, skončilo v opozici. Domluvená koalice bude mít v 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů.

„Mezi priority koalice patří především kvalita života a bydlení v městské části. Důraz budeme klást na zdravé životní prostředí, vhodné podmínky pro podnikání i využití volného času obyvatel, především mládeže. Mezi investiční priority řadíme obnovu koupaliště Lhotka a zajištění dostatečné kapacity mateřských škol,“ uvedl předseda pražské SZ Petr Štěpánek.

Podle lídra TOP 09 Jana Petra chce koalice rovněž změnit dosavadní způsob územního plánování.

V Praze 4 zvítězilo v obecních volbách hnutí ANO, druhá byla Trojkoalice a třetí místo patřilo TOP 09. Do zastupitelstva se dostaly rovněž ČSSD, ODS a hnutí Pro Prahu. Koalice SZ, KDU-ČSL a STAN získala ve volbách 11 křesel, TOP 09 má 10 mandátů a pět míst patří sociálním demokratům. Nejsilnější opoziční stranou bude hnutí ANO s 12 zastupiteli.

Propadla ODS

Největší propad v Praze 4 letos zaznamenala ODS, která v roce 2010 zvítězila. Zatímco před čtyřmi lety získala přes 30 procent hlasů, letos to byla sotva třetina.

Voliče ztratila také TOP 09 a oproti svému výsledku v roce 2010 zaostala i ČSSD. V opozici skončil dosavadní starosta Pavel Caldr (dříve ODS), který letos kandidoval za hnutí Pro Prahu - to získalo v zastupitelstvu dva mandáty.