V sobotu se vrátí do svého pavilonu gorily, otevřou se i další části zoo

Vltavou zaplavená dolní část zoologické zahrady 4. června v Praze.

Vltavou zaplavená dolní část zoologické zahrady 4. června v Praze. Zdroj: ctk

Gorily se téměř po třech týdnech v povodňové věži vrátily do svého pavilonu. V sobotu otevřou také další pavilony v zatopené spodní části zoologické zahrady. Tomáš Hudeček dnes podpořil stavbu nového pavilonu goril, který bude v horní části zoo.

Zoologická zahrada plánuje výstavbu nového pavilonu goril. Jejich pavilon ve spodní části letos opět zaplavily povodně a město plánuje, jak je ochrání. Pražský primátor Tomáš Hudeček dnes podpořil výstavbu pavilonu, který by měl stát více než 50 milionů korun. Zoo uspořádala benefiční koncert, na kterém se pro gorily podařilo vybrat 7,5 milionu. K nim získala další tři miliony od Vladislavy Hujové, starostky městské části Praha 3.

Kromě goril bude od soboty možné navštívit terárium, lachtany a skalní masiv. Většinu škod by měla pokrýt pojistka, celková ztráta se zatím odhaduje na 160 milionů korun. Pokud se nenajde jiné protipovodňové řešení, bude vedení muset přesunout velkou část pavilonů do horní části. Stěhování při povodních je pro zvířata stresující, proto je nutné zajistit bezpečné bydlení nejen pro gorily.