V souboji o Hrad Zeman útočí na Fischera

Předseda Miloš Zeman vystoupil 2. srpna v Praze na tiskové konferenci Strany práv občanů - zemanovců s pooperačními brýlemi po operaci šedého zákalu.

Předseda Miloš Zeman vystoupil 2. srpna v Praze na tiskové konferenci Strany práv občanů - zemanovců s pooperačními brýlemi po operaci šedého zákalu. Zdroj: ctk-Michal Dolezal

Bývalý premiér Miloš Zeman dotahuje v souboji o prezidentské křeslo náskok Jana Fischera, který dosud vede žebříčky popularity u voličů. Podle nového průzkumu zveřejněného společností ppm factum research by do druhého kola volby postoupili právě Fischer s 22 procenty hlasů a Zeman, kterému by dalo hlas 20,6 procenta voličů.

Nadpoloviční většinu hlasů by podle průzkumu, jehož se v uplynulých dnech zúčastnilo přes 900 respondentů starších 18 let, žádný z kandidátů nezískal. Ostatní zájemci o prezidentskou funkci za vedoucí dvojkou výrazně zaostávají. Stále více se propadá zejména třetí Jan Švejnar, který by dostal jen 12,2 procenta hlasů.

Další nezávislý kandidát Tomio Okamura by se ziskem 7,3 procenta předstihl reprezentanta ČSSD Jiřího Dienstbiera, jehož modelové skóre činí 6,5 procenta. Téměř shodný výsledek by nyní vykazovali Jana Bobošíková s 5,3 procenta a kandidát vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg, jemuž by svůj hlas dalo 5,2 procenta voličů.

Tříprocentní hranici by překonali již jen další dva kandidáti. Zástupce další koaliční strany ODS Přemysl Sobotka by získal 4,8 procenta hlasů, Zdeněk Tůma by přesvědčil 4,2 procenta voličů. Kandidátce KDU-ČSL Zuzaně Roithové by svůj hlas do uren vhodila rovná tři procenta voličů. Ostatní kandidáti, tedy například hudebník Vladimír Franz, by podle tvůrců průzkumu nedostali ani tři procenta hlasů.

Prezidentský volební modelPrezidentský volební model | ppm factum research

Podle průzkumu by se voleb nyní zúčastnilo 59 procent voličů. „Prezidentská kampaň je stále ve své neoficiální fázi, složení kandidátů i vztah politických stran k nezávislým kandidátům se ještě může upřesňovat a názory veřejnosti se budou patrně značně měnit,“ upozorňují autoři šetření.